Megszólalt a Balatonba zuhant helikopter legénységét kimentő férfi

2023.09.09. 06:18
Az RTL Híradónak nyilatkozott Dániel Gábor, aki motorcsónakjával kimentette a Balatonba zuhant rendőrségi helikopter legénységét. Elmondása szerint elsőre azt hitte, csak gyakorlatot lát. Arról is beszélt, hogy a két férfin nem látott sérülést, de sokkos állapotban voltak. A zuhanás után egy percen belül már a motorcsónakban ültek.

Gyakorlat közben lezuhant egy MD 500E típusú rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében csütörtökön délután. A zuhanásról videó is készült. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. Az RTL-nek nyilatkozó Dániel Gábor további részleteket osztott meg az ügyről. 

Először azt hittük, hogy egy gyakorlat. Amikor már az ötödik kört tették meg és egyre közelebb kerültek a vízfelszínhez, akkor rájöttünk, hogy itt valami nagy baj lesz. Azonnal teljes gázt adtam, hogy minél hamarabb odaérjünk

– mesélte a férfi.

Mire odaértek, a helikopter már elsüllyedt. Az egyik férfi szinte a helikopter tetejéről rugaszkodott el és úgy tudták behúzni a csónakba. A zuhanás után egy percen belül már a motorcsónakban ültek. Elmondása szerint a rendőrökön nem látszott sérülés, de sokkos állapotban voltak.

Ahogy vizet értek, azonnal nyitotta ki a jobb oldali ajtót. Szerencséjükre a bal oldalra billent a helikopter, tehát könnyedén ki tudtak úszni a gépből

– fogalmazott Dániel Gábor.

A légi járművet még a baleset estéjén, a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével kiemelték a tóból

A rendőrség szerint a helikopter műszakilag rendben volt

„A parancsnoki kivizsgálás megállapításai szerint a helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a bekövetkezett vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre” – olvasható a rendőrségi közleményben.

A rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást. A  repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. Vizsgálatuk lezárásáig a légi baleset bekövetkezésének okáról megalapozott kijelentés nem tehető.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport