Nagy Zsolt a SzázSzó Találkozón: Szégyellem magam, csak pofázunk, és dagasztjuk a sz.rt

2023.09.09. 21:21
Nagyjából kétszázan gyűltek össze szombaton a Margit-szigeten lévő Fire Clubban, ahol Ujhelyi István és Horgas Péter szervezésében próbálták meg feléleszteni a szárszói találkozók hagyományát, SzázSzó néven.

A kötcsei piknikkel egy időben az ellenzéki értelmiség egy része Budapesten gyűlt össze, hogy SzázSzó néven megpróbálják feléleszteni a Farkasházy Tivadar balatonszárszói kertjében éveken keresztül megrendezett találkozók hagyományát.

Szombat délután a Margit-szigeten megjelent Oltai Kata és Nagy Zsolt, Szentesi Éva, Lukácsi Katalin, Márki-Zay Péter, Mesterházy Attila, Nyakó István, Jordán Tamás, Komáromi Zoltán, Nagy Erzsébet, Somogyi Zoltán, Ligeti Miklós, de felbukkant Bajnai Gordon volt pénzügyminisztere, Oszkó Péter is – derült ki a hvg.hu beszámolójából.

Medgyessy levele

A rendezvény egy ukrán fronton harcoló kárpátaljai katona levelével indult, majd a paneleken egymás után szólaltak fel a meghívottak. Az első Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Perlaky-Borsos Noel, az elmúlt másfél év diáktüntetései egyik élharcosának beszélgetése volt.

A volt belügyminiszter és a diáktüntető között nagy volt az egyetértés, egyedül csak az váltott ki vitát, hogy Kuncze élesen kritizálta a diáktüntetőket azért, hogy pártmentes demonstrációkat hirdettek. Erre azonban Perlaky-Borsos elmondta, hogy a státusztörvény elfogadásának napján az összes ellenzéki párt felszólalt a tüntetők színpadán.

Ezt követően Medgyessy Péter volt miniszterelnök levele következett, aki azt írta, hogy az alpáriság helyett érdemi vitákra van szükség. Majd Bod-Péter Ákos arról beszélt, hogy közgazdasági értelemben a recesszió ellenére sincs válság. Ezt követte Kaiser Ferenc egyetemi docens, Oszkó Péter és Andor László volt uniós biztos értekezése Magyarország geopolitikai helyzetéről és a nemzeti szuverenitásról.

„Dagasztjuk a sz*rt”

Amikor Nagy Zsolt színművészhez került a mikrofon, elmondta, hogy valójában „két órája nem történik más, mint hogy dagasztjuk a sz*rt”. Úgy folytatta, hogy szégyelli magát a folyamatos „pofázás miatt”, miközben valójában pont azokon az eseményeken nincs ott az ellenzék értelmisége, amik szerinte igazán számítanak: például a tanárok és a diákok tüntetésein.

Végül Oltai Kata és Szentesi Éva került a színpadra, akik nem tudtak napirendre térni Nagy Zsolt kifakadása után. Szentesi azt mondta, a választások óta visszahúzódott a közéletből, és már nem hisz ebben az országban, míg Oltai szerint ha közgazdasági értelemben nincs is válság, kulturális és társadalmi értelemben viszont nagyon is van. A panelbeszélgetések sorát Bajnai Gordon volt miniszterelnök levele zárta.