Rosszul rögzített gázpalackok estek le az M7-es autópályán, az egyik fel is robbant

2023.09.11. 08:47
A Marcali Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy harmincas éveiben járó férfival szemben. Az elkövető teherautójáról tíz propán-bután gázpalack esett le az M7-es autópályán, amelyekből egy felrobbant, amikor ráhajtott egy autó.

A vád szerint a terhelt évek óta dolgozott egy gázpalackok forgalmazásával foglalkozó cégnél, volt tapasztalata a veszélyes eszközök szállításával kapcsolatban. A férfi tavaly nyáron egy somogyi település lerakatában cserélte a palackokat, amikor észlelte, hogy a teherautó nyitott rakterén lévő gázpalackokat rögzítő egyik kaloda zárszerkezete nem megfelelő, ennek ellenére menetrendje szerint folytatta útját az M7-es autópályán.

A vádlott az úton a külső forgalmi sávban haladt és nem észlelte, amikor a palackok leestek a raktérről.

Az első gázpalack azonban a pályatestre került, amit a belső sávban haladó  egy másik tehergépkocsit előző  sértett már nem tudott kikerülni, és a személyautója bal első kerekével a palackra hajtott. Az ütközés erejétől a gázpalack felrobbant, így a jármű kereke deformálódott, azonban személyi sérülés nem történt.

A leesett gázpalackok további balesetet nem okoztak, mivel egy másik autósnak sikerült a szintén a pályán lévő palack mellett elmennie, ezért a terhelt járművét megelőzve kézmozdulatokkal jelzett, hogy álljon meg.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen előéletű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.