Fricz Tamás: Orbán Viktor szerint 50 százalék az esélye, hogy az Európai Unió széthullik

2023.09.12. 13:51
Ugyan Orbán Viktor szombati, kötcsei beszéde zárt körű volt, de Fricz Tamás politológus szerint – aki szintén részt vett az eseményen – a kormányfő arról is beszélt, hogy szerinte 50 százalék esély van arra, hogy az Európai Unió széthullik.

Mint arról már az Index is beszámolt, hétvégén a kormánypártok politikusai és támogatói Kötcsén gyűltek össze, ahol Orbán Viktor miniszterelnök zárt körű beszédet mondott. A miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy 2034-ig tervezi kormányozni az országot. A 2018-as választás után még azt mondta, hogy 2030-ig tervez, most azonban a 2034-es céldátumot azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

A jövőre vonatkozóan azt mondta, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, és ehhez van egy 15 pontos nagy terve is, amelynek része többek közt a demográfiai fordulat elérése, a munkaalapú gazdaság létrehozása, a nemzet iparosítása, a magyar vállalkozások külföldi terjeszkedése, a hadsereg fejlesztése, a digitális állampolgárság bevezetése és az energetikai önellátás elérése is.  

Végezetül azt mondta, hogy szerinte a jelenlegi világgazdasági és világpolitikai helyzet nehéz, de rengeteg lehetőséget is kínál, és az a célja, hogy Magyarország olyan erős legyen, mint 1867-ben, az osztrák–magyar kiegyezés idején volt.

Orbán Viktor 50 százalék esélyt lát az unió összeomlására

A szombati kötcsei eseményen Fricz Tamás politológus is részt vett, aki hétfő este a Hír TV Vezércikk című műsorában elmondta, a miniszterelnök, amikor Kötcsén ismertette a 15 pontot, az utolsó pontban az Európai Unióról beszélt – írja az ATV szemléje.

„A 15. pont volt ez, a miniszterelnök az utolsó pontban beszélt az unióról, és azt mondta:

úgy kell látnunk a helyzetet, hogy két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, vagy szétcsúszik, darabjaira hullik.

Fricz Tamás szerint a kormányfő azt mondta, hogy 50-50 százalék esélyt lát mindkét lehetőségre, tehát mind a kettőre fel kell készülni. Hozzátette azt is, hogy a miniszterelnök úgy véli, az Európai Unióban „nincs egy közös ethosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út.”