Széchenyi István amerikai leszármazottja szerint az MCC a propagandáról szól

2023.09.12. 16:25
Bence Szechenyi, Széchenyi István amerikai leszármazottja egy, a The Guardian által közölt véleménycikkben arról írt, hogy aggódik a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi terjeszkedése miatt.

A Columbia Egyetem újságíró-iskolájának mesterszakos hallgatója tavaly részt vett az MCC Budapest Fellowship Programjában, és cikkét azzal kezdi, hogy „Orbán Viktor kedvenc egyeteme” nemrég központot nyitott Brüsszelben, megvásárolt egy egyetemet Bécsben, és most Londont készül bevenni.

Szechenyi szerint az intézmény terjeszkedése azért is aggasztó, mert nézetei szorosan illeszkednek Orbán Viktoréhoz, és kizárólag olyan akadémikusokat finanszíroz, akik a magyar miniszterelnök álláspontját terjesztik.

Bizonyos értelemben az ő befolyásának kiterjesztését szolgálja egész Európában és azon túl

– jelentette ki a The Guardianen megjelent véleménycikkében.

Kifejtette, hogy mivel az intézmény olyan szintű állami támogatással rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy az ösztöndíjasoknak lakhatást, külföldi utakat és különböző vacsorákra és partikra való meghívást biztosítsanak, ezért szerinte még azoknak is nehéz lenne visszautasítani egy ilyen ajánlatot, akik nem értenek egyet Orbán Viktor álláspontjával.

Mint írta, a programban részt vevő ösztöndíjasoknak azt ígérték, hogy az intézmény nemzetközi kapcsolatain keresztül segítik a publikálást. Szechenyi azonban azt tapasztalta, hogy ez csak azokra a témákra vonatkozott, amelyeket a mentorok javasoltak: jellemzően olyanokra, amelyek Orbán Viktor politikai pozícióit erősítik.

Példaként említette, hogy egy olyan publikációt kellett volna írnia, amelyben az ukrán és a szíriai menekültek magyar határra érkezésének körülményeit állította volna szembe egymással, ezzel legitimálva Orbán vitatott 2015-ös döntését, miszerint nem fogad be menekülteket.

Szechenyi arról is beszámolt, hogy gyakran tartottak fideszes párttagok előadásokat a magyar történelemről és politikáról, amelyek célja szerinte az volt, hogy olyan ismerettel lássák el őket, amely a kormány álláspontját erősíti. Állítása szerint ő mint amerikai magyar felismerte, hogy mit csinálnak, de mások nem értették ezt.

Kiemelte: miután az egyik előadó az orosz olajra kivetett szankciók ellen érvelt, az egyik ösztöndíjas arról írt cikket, hogy Magyarország tisztességesen járt el, amikor továbbra is orosz olajat vásárolt.

Szechenyi azonban annak ellenére is folytatta a politikai korrupciót és kelet-európai etnikai feszültségeket kutató munkáját, hogy az MCC egyik adminisztrátora figyelmeztette, legyen óvatos. Ezt követően önállóan kezdte el publikálni a cikkeit, de úgy hallotta, hogy az MCC figyeli a tevékenységét, ezért állandó félelemben élt.

Hozzátette, hogy szerinte a magyar újságírók ebben a félelemmel teli légkörben élnek és dolgoznak.

Véleménycikke végén figyelmeztetett, hogy az MCC úgy viselkedik, mintha Magyarország nevében beszélne, mintha az általa képviselt politikai álláspontok egyet jelentenének magával az országgal. Szechenyi éppen ezért attól tart, hogy a nemzetközi terjeszkedéssel még több embert befolyásol majd ez a „szűk látókör”. 

Magyarország sokkal több, mint az MCC, Orbán Viktor és a szélsőjobboldali politika

– fogalmazott Bence Szechenyi.