Kórházi kezelés elől megszökött kismamához riasztották a mentőt, amely összeütközött egy motorossal

2023.09.12. 16:04
2021 tavaszán egy covidos kismama megszökött a kórházból, akinek ellátására a rendőrség a mentők segítségét kérte. Ehhez az esethez vonult ki G. László és társa a Rottenbiller utcába, amikor váratlanul egy motoros érkezett az egyik kereszteződésnél, és belerohant a mentőautóba. A sofőr szerint ő az előírásoknak megfelelően haladt, de a vád szerint nem volt elég körültekintő.

Kedden folytatódott a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalótermében a közúti veszélyeztetés gondatlan okozásának a tárgyalása. A szűk tárgyalóterem megtelt az elhunyt motoros családtagjaival, akik többnyire hallgattak, csupán egy-egy alkalommal szóltak a vádlotthoz vagy az idézett tanúkhoz. A mai napra ugyanis Bogdán József tanácselnök tanúmeghallgatásra rendelte be az ügy egyik legfontosabb szereplőjét, aki éppen elsőbbséget adott a kérdéses kereszteződésben a mentőautónak. A bíró ismertetése szerint a szlovák nagykövetség attaséját is tanúként fogják meghallgatni az ügyben.

G. László az előkészítő ülésen nem ismerte el a bűnösségét, nem fogadta el az ügyészség által tett ajánlatot, ezért tartják most meg az ügyben a tárgyalást. A mentősofőr a nap elején tett vallomást, amelyben kiemelte, hogy régóta vezet, több százezer kilométert tett már meg a volán mögött. Részletesen beszámolt a tragikus nap történéseiről, eszerint a rendőrség kérte a mentők segítségét, miután egy Covid-fertőzött kismama megszökött a kórházból, ezért azonnal a Népszínház utca irányába kellett indulniuk. Megkülönböztető fény- és hangjelzéssel vonultak, így érkeztek meg a Rottenbiller utca és a Dembinszky utca sarkára. 

A vádlott vallomása szerint többször is körültekintően felmérte a kereszteződést, emlékezett, hogy kiszúrta az út jobb oldalán lévő gyalogosokat, de a balról érkező motorost csak később, már a perifériás látószögben vette észre. Állítja, hogy a csattanás elkerülése miatt jobbra rántotta a kormányt, de a motoros beleszáguldott a kocsi bal oldalába. Azonnal odasiettek hozzá, hogy felmérjék a sérüléseit, de akkor már nem mutatott életjeleket a mindössze 24 éves fiú, Dávid.

Sajnálom a fiút, de ez most az én életem,

tette hozzá a vallomás végén.

Állításait igazolta a tanú is, aki szerint még „be is bólintott” a mentő a kereszteződésben, magyarán lassított, amikor a forgalmas részhez ért. A szirénát már messziről meghallotta, majd egy motoros hangjára lett figyelmes, aki véleménye szerint egy nagyobb nyomatékkal érkezett meg az útszakaszra, és fékezés nélkül belerohant a mentőbe. Úgy látta, a mentőautó vezetőjének esélye sem volt elkerülni a balesetet.

A szakértői vélemény szerint a baleset nagyon gyorsan, kevesebb mint fél másodperc alatt történt.

A további tanúmeghallgatás mellett a balesetről készült közterületi, valamint a mentő fedélzeti kamerája által rögzített felvételeket fogja levetíteni a bíróság.