Van egy kifejezetten sajnálatos hírünk a nyugdíjasoknak

2023.09.13. 15:29
Nagy kérdés, hogy az idén kapnak-e nyugdíjprémiumot a nyugdíjasok. A recesszióban lévő magyar gazdaság miatt erre úgy tűnik, hogy nem számíthatnak, miközben a nyugdíjprémium vásárlóértékét jelentősen rontja az infláció.

„Biztosan nem lesz idén nyugdíjprémium” – jelentette ki a Népszavának Farkas András nyugdíjszakértő, hozzátéve, a pluszpénz feltétele, hogy a GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen – de mint köztudott, a gazdaság jelenleg recesszióban van.

A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató 

– mondta Farkas András. Az alacsony idei bázis miatt azonban jövőre meghaladhatja a 3,5 százalékot a gazdasági növekedés, a jelenlegi kormányzati várakozás egyébként 4 százalék. Ebben az esetben 2024 novemberében 10 000 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímén az idősek.

A nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, de legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP-növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege 80 ezer forint.

Farkas András szerint a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét. Egyszeri juttatásról van szó, amely nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be.

A szakember úgy véli, a nyugdíjprémium a 13. havi nyugdíj 2022-től történt teljes, ráadásul felső korlát nélküli visszavezetése miatt is okafogyottá vált.

A szakember szerint a rekordméreteket öltő infláció miatt minimálisra zsugorodott a nyugdíjprémium vásárlóértéke. Sokkal célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne – mondta –, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, körülbelül 220 ezer nyugdíjasnak osztanák el, ami ezáltal érdemi segítséget jelentene