HVG: Felszabadult a szankciók alól a Sberbank Magyarország

2023.09.13. 17:24
A HVG értesülései szerint a Sberbank Magyarország többé nem tartozik az uniós szankciós rendelet korlátozásai alá, mivel megváltozott a magyar pénzintézet tulajdonosi struktúrája. Erről a jegybank alá tartozó Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. beszélt a lapnak.

Mint arról már beszámolt az Index, 2022 tavaszán az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását.

Szankciók ide vagy oda, az orosz Sberbank máris pénzhez jutott, méghozzá egy ausztriai ügylet eredményeként. Az osztrák Sberbank AG-t ugyanis megvette egy kiváló orosz kapcsolatokkal rendelkező osztrák üzletember, Stephan Zöchling, és a 226,8 millió eurós (mintegy 85 milliárd forintos) vételárat már át is utalta az oroszoknak – írja a HVG.

Miután a magyar bank közvetlenül az osztrák Sberbank AG leányvállalata, ezért ha a Sberbank Magyarország végelszámolásnak pozitív lesz a szaldója, a maradék pénz az osztrák vevőt illeti. A lap megjegyzi, hogy erkölcsileg felvet némi kérdést a helyzet, de jogilag tisztának tűnik, még akkor is, ha Ausztriában belpolitikai botrány lett belőle.

Mivel megváltozott a magyar pénzintézet tulajdonosi struktúrája, többé nem tartozik az uniós szankciós rendelet korlátozásai alá

– közölte a lappal a Sberbank végelszámolója, a jegybank alá tartozó Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft., hozzátéve, hogy „a látható pénzügyi adatok alapján a Sberbank vagyoni helyzete lehetővé teszi a végelszámolási eljárás lefolytatását, fizetésképtelenségi helyzet jelenleg nem áll fenn”.

Összegzésképp arra jutott a HVG, hogy túl sok pénz nem marad a Sberbank Magyarországban, de az a kicsi sem elhanyagolható, hiszen olyan pénzek mozdultak itt meg, amelyeknek az eredeti szankciós regulák alapján zár alatt kellene lenniük.