Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a gazdasági együttműködést Európa és Kína között

2023.09.13. 09:22
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Hongkongban az Egy övezet, egy út kezdeményezés éves értekezletén arról beszélt, hogy az Európai Unió az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe, többek közt ezért is szeretne Magyarország még szorosabb gazdasági együttműködést Kína és Európa között.

A kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés éves értekezletén tartott panelbeszélgetésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy az Európai Unió most rossz formában van, hiszen az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe – írja az MTI.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy szerinte a szankciós politika kudarc, és azt hangoztatta, hogy nem sikerült elérni a kitűzött célokat, mivel Oroszország nem kényszerült térdre, nem értek véget a harcok.

Arra is rámutatott, hogy az Európai Unió versenyképessége napról napra romlik, amit jól példáz az is, hogy tavaly Kína megelőzte a közösséget a bruttó hazai termék terén.

Aláhúzta, hogy az európai gazdasági fejlődés modellje eddig a fejlett nyugati technológiák és a keleti energiahordozók kombinációján alapult, azonban ezeket a kötelékeket egyesével vágják szét, és vannak olyan szereplők, akik az európai és a kínai gazdaság szétválasztását is szorgalmazzák.

Utóbbi szerinte teljes kiütéssel érne fel, valamint megölné az európai gazdaságot. Emiatt

Magyarország ezért még szorosabb, erősebb, sikeresebb és hatékonyabb gazdasági együttműködést sürget Európa és Kína között

– jelentette ki.

Leszögezte, hogy a kormány fontos stratégiai célja Magyarország találkozási ponttá tétele a keleti és a nyugati vállalatok számára.

Ezután kifejtette, hogy Magyarország mellett az európai vállalatok is hevesen ellenzik a leválást a kínai gazdaságról, minthogy szoros kelet-nyugati együttműködés nélkül a kontinens nem tudná visszanyerni a versenyképességét.

Magyarország a konnektivitásban hisz, az erős kelet–nyugati együttműködésben, ezért az Egy övezet, egy út megerősítése mindig is külpolitikai stratégiánk fókuszában lesz, ugyanis ebből sokat profitálunk

– tette hozzá a miniszter.

A miniszterelnök is Kínába látogat

Mint arról korábban az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök októberbenKínába utazik, hogy tovább erősítse a kínai–magyar kapcsolatokat. A magyar kormányfőt Hszi Csin-ping, a kínai elnök hívta meg Pekingbe.

A kínai nagyvállalatok Magyarországot már fontos célországnak tekintik. Emellett szeretnénk, ha minél több magyar vállalkozás is szerephez jutna a két ország kapcsolatrendszerében

– mondta Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kínai Tagozatának elnöke.

Reuters értesülései szerint Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívta Kínába az idei harmadik Egy Övezet, Egy Út Nemzetközi Együttműködési Fórumra. Hszi meghívta továbbá Mihail Misusztyin orosz miniszterelnököt is.