Oltalmat kapott a Sárréti kökénypálinka
A sárréti pálinka megjelenésében tiszta, gyümölcsös illatú, íze fanyar és karakteres. Íze, ha hordóban érlelik készítői, a hordó anyagától fűszeres, vaníliás illatra és ízkarakterre tehet szert. Kizárólag berettyóújfalui, békéscsabai, békési, gyulai, püspökladányi, sarkadi, Szeghalmi járásbeli szeszfőzdékben készülhet el, és a Sárrét területét környező járások és települések kökényeiből főzhetik – írja a beol.hu.
A pálinkafajta2023-tól uniós oltalom alatt áll, ugyanis az Európai Bizottság brüsszeli döntését követően a Borzag és a Szabolcsi almapálinka mellett a Sárréti is uniós földrajzi árujelző oltalmat kapott. A döntés több más magyar élelmiszert (32-féle), bort (38-féle) is védetté tett az EU területén.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig a terméke népszerűsítésében
– derül ki az Agrárminisztérium közleményéből.