Gyurcsány Ferenc: Mi két hét alatt hazahoznánk a 22 milliárd eurót, amire Orbán nem képes

2023.09.14. 09:06
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Magyarország korábbi miniszterelnöke a HVG-nek adott interjút, amelyben többek között beszélt az ellenzék többi pártjával való együttműködésről, a kormányról és a DK terveiről. Szerinte a DK két hét alatt haza tudná hozni a felfüggesztett uniós forrásokat.

„Mi két hét alatt hazahoznánk azt a 22 milliárd eurót, amire Orbán nem képes, mert az, hogy markában tartsa az igazságszolgáltatást, neki fontosabb, mint az ország” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc a HVG-nek adott interjújában. Továbbá kifejtette, hogy a DK legalább húsz évig szeretne kormányozni, mert „a Fidesz mocskának eltakarítására” egy ciklus kevés.

A pártelnök legfontosabb mondatai, megállapításai az alábbiak voltak:

  • A közepesen fejlett ország csapdájából úgy nem lehet kitörni, hogy akkumulátorgyárak otthonai leszünk.
  • A magyar oktatás szakítja szét leginkább az életlehetőségeket Európában.
  • Szerinte 15 éve már ítéletet hoztak a választók, a rekordinflációért, az egy év alatt 15 százalékkal csökkenő reálbérekért nem ő a hibás, hanem a kormány, amely „átkot hozott Magyarország fejére”.
  • „Az emberek államát teremtjük meg a hatalmasok állama helyett. A fizika törvényei szerint ugyan a hang másodpercenként 340 méteres sebességgel terjed, de ez ma nem igaz a politikára, mert Csányi Sándornak meg Hernádi Zsoltnak előbb ér el a szava a miniszterelnökhöz, mint rokkantnyugdíjas nővéremé.”
  • Szerinte el kell venni a hatalmasoktól a közdöntések privilegizált befolyásolásának lehetőségét, és visszaadni a tömegeknek. Azt mondják, fizessenek a milliárdosok.
  • Magyarországnak ma egyetlen reménye van, és azt úgy hívják: Demokratikus Koalíció.
  • Az ellenzék gravitációs pontja most a DK, de a végére az egész tábornak kell két és fél milliósnak lennie.
  • Elismeri, hogy néhány ellenzéki vezetésű településen voltak problémák, de kiemelte Csepelt és Győrt fideszes vezetésű botránytól hangos településként. Nem tanácsolja, hogy magasabb erkölcsi mércét használjanak az ellenzékkel, mint a kormánnyal szemben.
  • „A két választást, az önkormányzati és uniós választást meg fogjuk csinálni szépen, kompromisszumokkal, de nem megyek bele szatócs módjára az alkudozásba.”
  • „Mi szeretnénk megérinteni, megerősíteni a progresszív világ lelkét, visszaadni hitét, hogy a hazánkért, az emberekért folytatott küzdelemben mi állunk a jó oldalon. Másképp nem győzhetünk, és nem kormányozhatunk 20 évig – hiszen ezt a mocskot eltakarítani nem egy ciklus lesz.”

Keresztény Zoltán aktivista  nemrég  a Gyurcsány–Dobrev-villánál járt, amely elé plakátokat és gumilövedékeket helyezett el. A jogász szerint ez azt szimbolizálja, hogy valójában nem a NER, hanem az Orbán–Gyurcsány-rendszer működik ma Magyarországon. 

Közben a DK elnöke kezd újra aktív lenni a Facebook-oldalán, ahol rendszeresen szokta ostorozni a kormányt.