Látványos peremfelhőkkel vonultak fel a zivatarok keleten

2023.09.14. 19:29
Néhol 20-30 milliméternél is több csapadék zúdult le rövid idő alatt csütörtök délután. A hidegfront mentén többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. Volt, ahol a cellákat felhőszakadás kísérte, míg máshol a zivatarok látványos peremfelhőkkel vonultak fel az ország keleti részén.

Kelet felé helyeződött a hidegfront, ennek megfelelően a délutáni órákban az ország keleti-északkeleti felén volt aktív a légkör, itt többfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A zivatarok által érintett tájakon helyenként 12-13 fokkal volt hűvösebb szerdához képest.

Volt, ahol a lassan áthelyeződő cellákat felhőszakadás kísérte: a Nógrád vármegyei Lucfalván kisebb villámárvíz alakult ki.

A csapadékmennyiség tekintetében az ország északkeleti részén található Mérk és a Budapesttől délkeletre fekvő Inárcs került fel a dobogó első fokára: az Időkép automatái itt 33 millimétert mértek. Ezt követte Aldebrő 27, Berekfürdő pedig 25 milliméterrel.

A zivatarok a nyári időszakot megszégyenítő peremfelhőkkel vonultak fel az ország keleti részén.

ancika0811-img6711.jpg-2023-09-14-16-56-04
Fotó: Időkép

Visszatér a nyár

A hétvégére visszatér a gomolyfelhős, napos, nyárias idő a 30 Celsius-fok körüli maximumokkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de a Tiszántúlon időszakosan lehetnek erősebben felhős tájak is. A Tiszántúlon van esély helyenként záporra, zivatarra, másutt csak kevés helyen lehet futó zápor. Az északkeleti szél az ország keleti felén élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre lehet számítani, bár néhol előfordulhat zápor, zivatar, és főként a Fertő tó térségében megélénkül a délkeleti szél. A minimum-hőmérséklet 8-15, a maximum 23-28 fok között alakul.

Vasárnap a gomoly-, illetve fátyolfelhők mellett szintén sok napsütés várható, de néhol kialakulhat zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a déli szél, hajnalban általában 11-17, a délutáni órákban 24-30 fok lehet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras