Magyar mentőcsoportok indulnak az árvíz sújtotta Líbiába

2023.09.14. 20:48
Több ezer ember halt meg és tűnt el, miután a heves esőzések következtében Líbia északkeleti részén két gát összeomlott, és még több víz zúdult a már elöntött területekre. Most magyar mentőcsapatok indulnak az árvíz sújtotta területre.

A mentők több ezer holttestet fedeztek fel kedden a Líbia keleti részén fekvő Derna város roncsai között, miután az árvíz áttört a gátakon, és elmosta a város egész negyedét. Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel.

Most a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába – adta hírül az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárának közlése alapján.

Azbej Tristan államtitkár azt írta, Magyarország a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget.

Amint értesültünk a tragédiáról, és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk

– mondta az államtitkár.

A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés. Az államtitkár azt is leírta, hogy törekednek minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának.