Novák Katalin: Ne járjanak rosszabbul a gyermeket nevelők azoknál, akik nem akartak családot alapítani

2023.09.14. 08:57
Novák Katalin köztársasági elnök a magyar családpolitikáról, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről és a svéd NATO-csatlakozás kérdéséről is beszélt a Mandinernek adott interjújában.

Ha nem születik több gyermek, lemondunk a jövőnkről, a magyarság megmaradásáról – hangsúlyozta Novák Katalin a Mandinernek adott, csütörtökön megjelent interjúban.

A köztársasági elnök többek között arról is beszélt, hogy

  • „Ma Európában nincs olyan nemzet, mely önerőből képes fennmaradni. Az állam abban tud segíteni, hogy a családalapításnak minél kevesebb anyagi akadálya legyen, és ne járjanak rosszabbul a gyermeket nevelők azoknál, akik nem akartak családot alapítani.”
  • A teljesítőképessége határán áldoz a családokra a magyar költségvetés. A családtámogatás nem kiadás, hanem a legjobb befektetés.
  • Volodimir Zelenszkij kárpátaljai magyar kisebbség tagjainak tett ígérete nagy előrelépés lehet, különösen az elmúlt évek fejleményeihez képest. „Nem vagyok naiv ember, csak optimista.” 
  • Bízik abban, hogy ami Munkácson történik, nem felel meg az ukrán elnök szándékainak, és a problémákat mielőbb orvosolni lehet.
  • „Határozottan úgy gondolom, hogy támogatnunk kell a svéd NATO-csatlakozást. Majdnem azt mondtam, hogy nem kellene hátráltatnunk – pedig tudjuk, hogy nem is Magyarország hátráltatja.”
  • „Csodálkoznak, hogy én is járok boltba. Ilyenkor megkérdezem: mit gondolnak, nálunk miből lesz vacsora?”
  • Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is részt vesz a csütörtökön kezdődő Budapesti Demográfiai Csúcson, amelyet ötödik alkalommal szerveznek meg. Az állam- és kormányfők mellett részt vesz a fórumon mások mellett James Heckman Nobel-díjas közgazdász, Jordan Peterson pszichológus és Nick Vujicic, aki végtagok nélkül él és sokakat inspirál.

Novák Katalin nemrég a Sándor-palotában adott interjút az Indexnek. Elmondta, hogy kíváncsian várja, hogy az otthonteremtésben mi lesz a következő lépés. Az államfő beszélt arról is, hogy mit élt át kijevi látogatása során a kormányzati negyed óvóhelyén, és milyen ígéreteket kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől, valamint mire kérte meg őt Ferenc pápa. 

A csütörtökön délelőtt kezdődő Demográfiai Csúcsról az Index élőben közvetít.