Orbán és Semjén után újabb kormánytagot tüntetett ki Kirill pátriárka

2023.09.18. 17:15
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is kitüntetést kapott Kirill moszkvai pátriárkától. Kirill sokat köszönhet a kormánynak, ugyanis megvétózták az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, így a moszkvai pátriárkát levették a szankcionálni kívánt személyek listáról.

Mint arról korábban már írtunk, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavaly szeptember 13-án megkapta a Dicsőség és becsület rend II. fokozatát Kirill moszkvai pátriárkától, aki ezzel ismerte el Budapest–magyarországi Egyházmegyének nyújtott segítségét, és egyben megemlékezett a miniszterelnök-helyettes hatvanadik születésnapjáról.

Júniusban a moszkvai pátriárka Orbán Viktor miniszterelnököt is megajándékozta, a kormányfő a Dicsőség és becsület rend I. fokozatát kapta meg hatvanadik születésnapja alkalmából. A moszkvai pátriárka szerint a miniszterelnök egész életét Magyarországnak szentelte, és számtalan sikert ért el a „nem könnyű pályán”.

Soltész ezt minden magyar embernek ajánlja

Ezúttal is születésnapi ajándékként osztotta ki Kirill pátriárka az elismerést, amelyet most Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kapott meg. A Magyar Ortodox Egyházmegye honlapja szerint szeptember 1-jén Hilarion Budapest-magyarországi metropolita munkatalálkozót tartott Soltész Miklós vallásügyi, nemzeti kisebbségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárral.

Mint írják, a beszélgetésen a budapesti Nagyboldogasszony székesegyház, a tokaji és a miskolci templom, valamint a hévízi templom építésével kapcsolatos aktuális kérdések kerültek szóba. A felek más közös érdekű kérdésekről is tárgyaltak. A beszélgetés végén Hilarion metropolita köszöntötte Soltész Miklóst előző napon betöltött születésnapja alkalmából, és ajándékot nyújtott át számára.

Nagyon megtisztelő Őszentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése! Azonban ezt minden magyar ember kapta, aki segítette az ortodoxiát és a békét támogatja

– írta Soltész közösségi oldalán, ahol képeket is megosztott az eseményről.

Kirill pátriárka sokat köszönhet a kormánynak

Azt követően, hogy Magyarország mentességet kapott az olajembargó alól, a kormány megvétózta az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, mégpedig Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb támogatója, Kirill pátriárka miatt. A vétó végül eredményesnek bizonyult, mert Kirillt levették a szankcionálni kívánt személyek listáról, a szankciós csomag pedig elfogadásra került. 

A kormány azzal indokolta a Kirill személyét érintő vétót, hogy egyházi személyek szankcionálása gátat szabhat a várva várt békefolyamatoknak.