Baloldali belharc robbant ki Pécsen?

2023.09.19. 07:25
Pécs egyik városrészében, a Gyükésben több száz telekre építési tilalmat akar elrendelni a baloldali vezetésű önkormányzat. A megyei lap szerint az ügy nyomán baloldali belharc bontakozhat ki.

A Gyükés városrészben található Rengeteg utca lakói kérelemmel fordultak az önkormányzathoz, hogy az utcára vonatkozóan azonnali hatállyal építési tilalmat rendeljenek el – írja a bama.hu. A petíciót 22 helyi lakos írta alá – derült ki a pécsi önkormányzat előterjesztéséből.

A tiltakozók azt kifogásolták, hogy a Mecsek Cabins Kft. két ütemben két egységből álló szállásépületet kíván építtetni, amely szerintük közlekedési, ivóvíz-ellátási és környezetterhelési szempontokból egyaránt sérelmes.

Az indokok között az szerepel, hogy az „egysávos közút erősen leromlott állapota nem teszi lehetővé a további jelentős gépjárműforgalmat, az állandó vendégmozgás az utcában lakók élet- és vagyonbiztonságát nagymértékű veszélynek tenné ki, és a vízfelhasználók számának növelése a vízhálózati ellátás összeomlásához vezetne”.

A megyei lap szerint a Péterffy Attila baloldali polgármester által jegyzet dokumentum alapján bizonytalan ideig tartana az építési tilalom, hiszen nem tudni, hogy mikor tudják orvosolni a fent jelzett problémákat. Az érintett telkek száma több száz lehet, az önkormányzati előterjesztéshez ráadásul olyan térképet mellékeltek, amin az utcanevek is alig olvashatóak, de az érintett ingatlanok helyrajzi számai egyáltalán nem láthatóak.

A lap úgy tudja, hogy a panziókat építő Mecsek Cabins Kft. egyik tulajdonosa az a Varga Péter, aki a gazdaságfejlesztési főosztály vezetőjeként a baloldal egyik nyertese lett a választás után. Varga Péter tevékenységét számtalan kritika érte a jobboldalról.

A polgármester a saját főosztályvezetőjének tehet keresztbe a lépéssel.

A lap által megkérdezett helyiek nem értik, hogy miként fordulhat az elő, hogy egy szűk kisebbség akarata alapján, a többség megkérdezése nélkül akarnak dönteni a fejük felett a tilalomról, amivel az ingatlanspekulációnak engednek teret, hiszen az építési tilalommal elértéktelenednek a telkek, amiket aztán így nyomott áron lehet megvásárolni.

Berényi Zoltán, a Fidesz–ÖPE–KDNP képviselője a bizottságban nem támogatta az indítványt, mondván, egyáltalán nem kapott pontos válaszokat az ügyben felmerült kérdéseire.