A Szivárvány óvodában tartott beszédet az államtitkár: „Ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak”

2023.09.19. 07:08
A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a református egyház bátorságát jelzi az óvodaépítési program kezdeményezése, amelyet a katolikusok és az evangélikusok is követtek.

Soltész Miklós a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramja keretében megvalósult berettyóújfalui Szivárvány Református Óvoda átadásán, a Tiszántúli Református Egyházkerület regionális zárórendezvényén hétfőn azt mondta, a program keretében az országban 66 óvodát adtak át, ebből 46 új építésű. A legtöbb intézmény a tiszántúli egyházkerületben épült – tette hozzá.

Az egyház által megvalósított program ugyanakkor nemcsak fizikai, hanem lelki, szellemi építkezés is – hangoztatta az államtitkár, megemlítve, hogy a református egyház 1999-ben nevezte el a régi óvodát a szivárványról, akkor, „amikor még nem volt jele az újkori szivárványmozgalomnak”.

Hozzáfűzte, a szivárvány a szövetségkötés szimbóluma. Kérte és biztatta a szülőket:

Ne üljenek fel új szivárványos dolgoknak, azok a gyerekeket tönkreteszik.

„Vegyük vissza a szivárvány értékét”, jelét, mert az örök – mondta.

Soltész Miklós kérte az óvodapedagógusokat, hogy a szülőkkel és a református egyházzal egységben és szövetségben, a szülőket pedig, hogy az óvoda dolgozóival és a református egyházzal, lelkészeivel szövetségben neveljék a gyerekeket.

Ha ez sikerül, akkor szerinte „mindenféle őrülettel, mindenféle, a teremtett világ elleni küzdelemmel szemben fel tudjuk venni a versenyt, a küzdelmet”.

Fekete Károly tiszántúli református püspök jelezte, az országban 35 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra, ebből egyházkerületükben 10,8 milliárd forintból 23 óvoda épült, illetve újult meg az elmúlt négy esztendőben.

Korábban mi is megírtuk, hogy nemrég Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Orbán Viktor miniszterelnök után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is kitüntetést kapott Kirill moszkvai pátriárkától.