A bíróság szerint sem követett el hivatali visszaélést Orbán Viktor a pisai repülőútján

2023.09.21. 09:31
A Budai Központi Kerületi Bíróság megállapítása szerint nem történt bűncselekény, amikor Orbán Viktor miniszterelnök honvédségi repülőgéppel tett kiruccanást Olaszországban.

Mint megírtuk, Orbán Viktor Egyiptomból hazafelé arra utasította a honvédségi Airbus utasszállítót, hogy 1000 kilométeres kitérővel tegye ki őt és a feleségét Toszkánában. A kitérő miatt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő még márciusban tett feljelentést, június 18-án a bíróság utasította az ügyészséget, hogy nyomozzon a miniszterelnök pisai utazása ügyében.

Orbán Viktor magánúton tartózkodott Olaszországban, és a miniszterelnök magánprogramjairól nem tudok tájékoztatást adni

– válaszolta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, amikor a sajtó rákérdezett, milyen célból utazott a Magyar Honvédség gépével Olaszországba a miniszterelnök.

Júniusban a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, nem történt hivatali visszaélés sem Orbán Viktor, sem a honvédségi repülőgép magáncélú használatával kapcsolatban.

Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett feljelentést. A politikus az elutasításról szóló határozatot megtámadta a bíróságon, de a felülvizsgálati kérelmét is elutasították.

A bíró – az ügyészségi állásponttal egyezően – megállapította, hogy sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem valósult meg hivatali visszaélés. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette – olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.