Komoly lépésre készül az egyedülálló módszerrel oktató magyar iskola

Avalon1.png
2023.09.22. 11:06
Gimnáziumi oktatásnak helyet adó új campus bővítését tervezi az ötödik tanévét megkezdő, cambridge-i rendszerre épülő Avalon International School (AIS) Miskolcon. Az AIS – Magyarországon egyedülálló módon – az óvodától egészen az emelt szintű érettségiig a Cambridge International tananyaga és módszertana alapján oktatja a diákokat.

A miskolci intézmény az elmúlt évben a több mint 10 ezer Cambridge nemzetközi iskola közül a kiemelt 300 közé került azzal, hogy Közép-Kelet-Európában egyedülállóan tanártovábbképző központtá is vált – írja a 168 óra. Mint az intézmény terveit bemutató tájékoztatón elmondták, az Avalon Nemzetközi Iskola Alapítvány által működtetett Avalon International School diákközpontú, családias körülmények között biztosít oktatást azon diákok számára, akik már egészen pici kortól nemzetközi környezetben, cambridge-i színvonalon és projektalapú oktatásban szeretnék tanulmányaikat folytatni.

Az intézmény 2019-ben 40 tanulóval kezdte meg működését, ez a szám felmenő rendszerben az elmúlt években folyamatosan növekedett, így most szeptemberben már három óvodai csoportban és öt iskolai osztályban összesen 112 diák tanul itt, tizenhat különböző nemzetiséget képviselve.

Az oktatás nyolc különböző országból érkezett pedagógus részvételével zajlik angol nyelven, de a magyar nyelvet és irodalmat is heti 4-5 órában tanulják a diákok. Emellett harmadik nyelvet is választhatnak, akár a franciát vagy a spanyolt.

„2022 novemberében kaptuk meg az akkreditációt a Lower Secondary osztályok indítására, így a 2025/26-os tanévben az általános iskola elvégzése után már a cambridge-i rendszerű gimnáziumi oktatás első szakaszában is részt vehetnek diákjaink – mondta el az intézmény terveit bemutató tájékoztatón Tóth Róbert, az Avalon Nemzetközi Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Természetesen itt nem állunk meg, a további gimnáziumi szakaszok indítását is tervezzük. Célunk, hogy a mostani mellé hamarosan megépülő új campusunkon egészen a nemzetközi érettségi megszerzéséig tudjuk diákjaink számára biztosítani az alkalmazott tudásra, önálló gondolkodásra, valamint a kreatív megoldóképességre épülő oktatást. Ezzel a lépéssel egy hatalmas álmunk valósulna meg.”

A cambridge-i oktatási program révén az itt tanuló diákok a projektmódszernek és az együttműködésre épülő munkaformáknak köszönhetően képesek lesznek sikeresen megbirkózni a jövő kihívásaival, csapatban tudnak dolgozni, innovatívak és döntésképesek lesznek. Mindezt a tantárgyi oktatás mellett további 20 választható, iskola utáni, sport, kultúra és zene területén meghirdetett klubfoglalkozás is segíti

– számolt be az eddigi eredményekről Oláh Tünde intézményvezető.

A cambridge-i rendszerhez tartozás valóban világszínvonalú oktatást jelent, és ezt az akkreditáló bizottság rendszeresen ellenőrzi is. „Legutóbbi látogatásunkkor nagy benyomást tett ránk az AIS épületének kialakítása, a világos, tágas, legmodernebb technikával felszerelt tantermei, a könyvtára, a kellemes zöld környezete, ami körülveszi az épületet. De mindenekelőtt az elkötelezett tanárok és a lelkes, tudásra nyitott, angolul már 6-8 éves korukban is anyanyelvi szinten beszélő gyerekek nyűgöztek le bennünket” – mondta el Martin Nuttall, a Cambridge Assessment International Education európai nemzetközi kapcsolatok vezetője, projektvezető.

Az Avalon Nemzetközi Iskola legfőbb célkitűzése, hogy olyan közösséget alakítson ki, amelyben minden egyes diák külön egyéni figyelemben részesül. Mint elhangzott, az intézmény öt kiemelt alapértékére – tisztelet, becsület, egyenlőség, nyitott szemléletmód és segítőkészség – építve az AIS célja, hogy nyitott szemléletű, önálló tanulásra és döntéshozatalra képes, felelősségteljes diákokat neveljen.