Megszüntették Szabó Bálint képviselői mandátumát, aki totális háborút ígért Botka László ellen

2023.09.22. 12:53
A szegedi közgyűlés pénteken egyhangúlag szavazta meg a botrányairól elhíresült szegedi politikus kizárását a képviselő-testületből. A képviselőt jogerősen másfél év börtönbüntetésre ítélték a nyáron. Szabó Bálint a közgyűlési határozat ellen a Szegedi Törvényszékhez fordul.

Baljósan indult a pénteki közgyűlés Szabó Bálint számára. A reggel kezdődött képviselő-testületi ülésen ugyanis megszavazták Botka László polgármester azon javaslatát, hogy a közgyűlés méltósága érdekében ne adjanak szót Szabó Bálint képviselőnek. Ezt követően a politikus látványosan Botka László asztalához vonult, majd indulatosan levágta mikrofonját a polgármester elé.

Szabó Bálintot nem tiltják ki a Városházáról

A napirendi pontok megvitatása után zárt ülést rendeltek el, ahol a szegedi képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg, hogy – jogerős ítélete miatt – Szabó Bálint méltatlanná vált a tisztségre, ezért megszüntetik képviselői mandátumát.

Szabó Bálint korábban az Indexnek elmondta, hogy a Szegedi Törvényszékhez fordul majd jogorvoslatért, valamint totális háborút ígért Botka László polgármester ellen. A képviselő szerint a választóktól kapta a megbízatást, így csak ők vehetik ezt vissza. Szabó Bálint a bíróságon úgy fog érvelni, hogy szerinte az önkormányzati törvényben az áll: „akit jogerősen elítélnek, és méltatlanná válik”.

Szeged jegyzője, Martonosi Éva az Indexnek írásban úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzati képviselő tisztsége a méltatlanságot megállapító határozat meghozatalát követő napon szűnik meg.

Akkor azonban, ha a határozatot bíróság előtt megtámadja, akkor „az önkormányzati képviselő tisztsége a bírósági döntésjogerőre emelkedését követő napon szűnik meg”.

Szabó Bálintot nem tiltják ki a szegedi Városházáról. Martonosi Éva szerint az állampolgárokra vonatkozó szabályok alapján léphet be az épületbe, a nyilvános testületi üléseken előzetes bejelentkezés alapján vehet részt.

A jegyző szerint nem kell időközi választást kiírni, hiszen Szabó Bálint helyére – mivel kompenzációs listán jutott be a közgyűlésbe – az eredetileg bejelentett listáról a jelölőszervezet által bejelentett jelölt lép.

Erre a mandátum megüresedésétől 30 nap áll rendelkezésre.

Orbán Viktor szomszédja lesz a szegedi politikus

Mint azt korábban megírtuk, a szegedi politikus összesen hét és fél hónapot töltött letartóztatásban. Idén a Pesti Központi Kerületi Bíróság másfél év börtönre ítélte, de a büntetését négy év próbaidőre felfüggesztette.

A vádirat szerint – 2022. szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor miniszterelnök – három TEK-es járműből álló – konvoját az M5-ös autópályán: nem tartotta be a megfelelő követési távolságot, erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőröket a feladatukban, és több közlekedési szabályt is megszegett, veszélyeztetve ezzel másokat. Ezt követően – egy másik vádpont szerint – Szabó Bálint a Karmelita közelében szervezett tüntetésen hivatalos személyekkel dulakodott, és percekig akadályozta a rendőri intézkedést.

A vádirat szerint a képviselő magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkozást keltsen, és hosszú percekre akadályozza az előállítást.

A szegedi politikus az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy szeretne több időt Budapesten tölteni. Már ki is nézett egy társasházi lakást, és meg is állapodott a tulajdonossal. Szabó Bálint hozzátette: a 12. kerületben, a Cinege utcában, Orbán Viktor szomszédságában vesznek ingatlant.