A világon egyedülálló hajók kezdték meg szolgálatukat a Balatonon

2023.09.23. 17:03
A rendszerváltás óta először érkezett négy új hajó a Balatonra, amelyek közül kettő összeszerelési munkálatai véget értek. A sikeres üzempróbák után megtehette első balatoni kilométereit a Tihany névre keresztelt komp és a Tomaj katamarán – tudatta a Balatoni Hajózási Zrt. közleményben az MTI-vel szombaton.

A másik két hajó összeszerelési munkálatai is rendben haladnak, a kompok előreláthatólag decemberben, a katamaránok pedig a következő hajózási szezon megkezdésekor, jövő márciusban kezdik meg szolgálatukat.

A 2019 óta újra többségi állami tulajdonban működő Balatoni Hajózási Zrt. a magyar kormány támogatásának köszönhetően tudta megvásárolni a hajókat. A korszerűsítés érdekében beszerzett két új személyhajót és két kompot a komáromi hajógyárban építették meg, majd szétszerelve szállították a Balatonra júliusban.

A kompok acélszerkezetének tömege 298 tonna.

Megépítésükhöz összesen 11 kilométer elektromos vezetéket és közel 4 tonna festéket használtak fel. A katamaránokhoz egyenként 157 tonna acélt, 9 tonna hegesztési segédanyagot, 14 kilométer elektromos vezetéket használtak – ismerteti közleményében a Balatoni Hajózási Zrt.

Mérföldkő a balatoni fejlesztésekben

Mint a Sonline.hu írja, első balatoni útját a Tomaj katamaránt és a Tihany nevű kompot pénteken mutatták be a sajtónak. A 35 méter hosszú és 350 férőhelyes hajó a Balatoni Hajózási (BAHART) Zrt. siófoki kikötőjéből indulva már legelső útját is megtehette.

A tájékoztatón Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy „újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések”.

A világon nincsen másik (ezekhez a hajókhoz) hasonló, mert kizárólag a Balatonhoz, annak mélységéhez igazodva gyártották le Komáromban

– tette hozzá Dömötör Csaba.