Jégesővel és viharos széllel csap le az országra a hidegfront

2023.09.24. 05:59
Vasárnap ismét borongós, csapadékos időre van kilátás. Jelentős mennyiségű csapadékot hozó zivatarra számíthatunk, amelyet jégeső és viharos széllökés kísérhet. Az ország számos vármegyéjében első- és másodfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás és a zivatar veszélye miatt. A legmagasabb hőmérséklet 16 és 26 fok között alakul.

Vasárnap reggel többfelé számíthatunk csapadékra. Napközben borongós marad az idő, majd újabb esőre és zivatarokra számíthatunk. 

Az ország több részén is jelentős mennyiségű csapadék eshet, amelyet jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. A legmelegebb a keleti részeken lehet, itt kifejezetten heves zivatarokra kell készülni.

NAPKÖZBEN 16–26 FOK KÖRÜL ALAKUL A LEGMAGASABB HŐMÉRSÉKLET

– írja az Időkép.

Az ország jelentős részére kiadták a figyelmeztetést

A keleti országrészben akár 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat, amelyhez jégeső és 60–85 kilométer per órás széllökések társulhatnak. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztást adott ki több járásra zivatarok és széllökések miatt. A térkép folyamatosan frissül, amelyet ide kattintva tudnak elérni. Másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki az eső miatt Pest és Bács-kiskun vármegyére. Az érintett területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter csapadék hullhat.

Elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki eső, zivatar és felhőszakadás miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyére.

Erős széllökések miatt elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre.

Fejfájást és keringési problémákat okozhat a hidegfront

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap is marad a hidegfront. A szakemberek gyakori problémaként említik a görcsös fejfájást, a hasi- és izomgörcsöket.

Az időseknél és a szívbetegeknél előfordulhatnak keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, valamint rosszullét. A szeles időben ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk, a migrénes panaszok tovább fokozódhatnak – tették hozzá.