Lehetne esélye Szentkirályi Alexandrának Karácsony Gergely ellen?

2023.09.25. 19:30
Jelenleg Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást, a pártválasztók 50 százaléka szavazna rá. Amennyiben Szentkirályi Alexandra indulna a főpolgármester-választáson, a pártválasztók 43 százaléka támogatná. De Szentkirályi Alexandra nem csak a fideszes szavazókat szólíthatná meg.

A budapestiek kevesebb mint egyharmada szavazna a kormánypártokra egy országgyűlési választáson, miközben a baloldali-liberális pártok jobban teljesítenek az országos támogatottságuknál. A jobboldali pártok, a Jobbik és a Mi Hazánk kevéssé népszerűek a fővárosban – ez derült ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából, amelyről már beszámoltunk.

A kutatás arra jutott, hogy Karácsony Gergely nyerné a főpolgármester-választást, ugyanis a pártválasztók 50 százaléka szavazna rá. Amennyiben Szentkirályi Alexandra indulna a főpolgármester-választáson, a pártválasztók 43 százaléka támogatná, miközben a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András 6 százalékot kaphatna. 

Schlanger Márton az intézet kutatója az InfoRádióban kommentálta a kutatás eredményeit, és azt mondta: 

Karácsony Gergely nagyjából az ellenzéki szavazók szavazatait birtokolja, Szentkirályi Alexandra esetében viszont az látható, hogy minimális szinten a Fidesz táborán túl is tudna meríteni.

Hozzátette: a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki többsége várhatóan megmarad a választás után, még akkor is, ha az ellenzéki összefogás kettő, de legfeljebb három kerületi polgármesteri pozíciót elveszítene (ami a felmérés szerint megtörténhet). 

A kutatásból az is kiderült, hogy az ellenzékiek közül a fővárosban is a DK a legerősebb, őket követi a Momentum, a harmadik azonban Budapesten  – az országos mérésekkel ellentétben – nem a Mi Hazánk, hanem az MSZP, amit valószínűsíthetően fővárosi polgármestereinek köszönhet.