Letartóztattak két határrendészt, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak

2023.09.26. 13:45
A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség két rendőr ellen nyomoz előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Központi Nyomozó Ügyészség kedden közölte, hogy letartóztattak két határrendészt, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak – adta hírül az MTI. Mint írták, a korrupciós bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásában a regionális nyomozó ügyészség szeptember 19-én, több helyszínen tartott bűnügyi akciót.

A megalapozott gyanú lényege szerint 2022 októberében a két határrendész az ártándi határátkelőn látott el útlevélkezelői szolgálatot, amikor 23 óra körül kilépésre jelentkezett egy német honosságú tehergépkocsi.

A sofőr átadta a határrendésznek a kiléptetéshez szükséges iratokat. A határrendész félreállította a tehergépkocsit, és közölte, hogy a gépjármű irataival kapcsolatban

annyi hiányosságot észlelt, amiért körülbelül négyezer eurónyi bírságot kellene fizetni, majd felvetette, hogy meg lehetne oldani ezerötszáz euróval is.

Az átlépésre jelentkező személyek vitatták, hogy a járművel és az átlépéssel kapcsolatban bármilyen szabálytalanság lenne, így fizetni nem akartak, közölték, hogy csak 500 eurójuk van, amivel a határrendész megelégedett volna, de kezdetben ezt sem akarták átadni.

Az ügyészség közleménye szerint a határrendész többször elmondta, hogy kollégájával csak akkor engedélyezik a Romániába történő átkelést, ha fizetnek, majd intézkedés nélkül váratták őket.

Mintegy két óra elteltével a két személy, annak ellenére, hogy a visszatartásuknak és a bírság kiszabásának nem volt jogalapja, átadott a határrendésznek háromszáz eurót és hetvenezer forintot,

majd miután ezt a hivatalos személy kevesellte, további kétszáz lejt is. A határrendészek ezután átengedték a tehergépkocsit a határon, de a meghatározott átléptetési adatokat nem rögzítették a nyilvántartásban.

Az ügyészség közleménye szerint elrendelték a két elkövető őrizetét, gyanúsítottként hallgatták ki őket, majd sikeresen indítványozták letartóztatásukat is. A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsának végzése ellen a terheltek és védőik fellebbezést jelentettek be.