Még senkit sem hallgattak ki a zuglói MSZP-székház ügyében

2023.09.26. 12:40
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írásban arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy hogy áll a nyomozás a zuglói MSZP-székház ügyében, amelyet Tóth Csaba egykori MSZP-s országgyűlési képviselő jóval áron alul vásárolt meg. Polt Péter válasza szerint a nyomozás még tart, gyanúsítottat azonban még nem hallgattak ki.

2022. szeptemberében indított nyomozást hűtlen kezelés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba által megvett, Thököly úti volt MSZP-székház ügyében.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő akkor közösségi oldalán azt írta, hogy Tóth 128 millió forintért szerezte meg a 9, egyenként nagyjából 100 négyzetméteres lakásból álló ingatlant.

Hadházy Ákos most írásban fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, akitől azt szerette volna megtudni, hogy áll a nyomozás a zuglói MSZP-székház ügyében. A képviselő többek között arra volt kíváncsi, hogy van-e gyanúsítottja az ügynek, illetve hogy hány tanút hallgattak meg az eljárás alatt.

Hadházy Ákos továbbá arra is választ szeretett volna kapni, hogy mikorra várható a nyomozati szakasz lezárása, történt-e bármilyen kényszerintézkedés a nyomozás közben, hány gyanúsítottja van az ügynek, illetőleg hogy hány személy vonatkozásában kívánnak vádat emelni.

Polt Péter írásbeli válaszában azt közölte Hadházy Ákossal, hogy 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt […] folytat nyomozást, amelyben gyanúsított kihallgatására ez idáig nem került sor.

A legfőbb ügyész hozzátette, hogy a felderítési szakban lévő nyomozásra vonatkozó adatok tekintetében a tájékoztatás a nyomozó hatóság irányítását ellátó személy jogkörébe tartozik. 

Mint megírtuk, a volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba volt cége, a Tigris-1993 Kft. egy év alatt megszázszorozta a nyereségét azután, hogy az MSZP alapítványától 128 millió forintért vett 900 négyzetméteres zuglói irodaházat lakásokká és társasházzá minősítették át, majd némi felújítás után apránként értékesítették.

Az ügyletet az irreálisan alacsony, 142 ezer forintos négyzetméterár tette gyanússá, ezért Hadházy Ákos 2022 nyarán hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett.