Szó szerint fáj, ha nincs pénzünk

2023.09.27. 13:12
Kutatások kimutatták, hogy az igazságtalanságérzet, az alacsony jövedelem és az elkeseredettség miatt erősebben és gyakrabban élhetjük meg fájdalmainkat. Igaznak bizonyul tehát a mondás, mely szerint szegény embert az ág is húzza.

Dobson Szabolcs gyógyszer-engedélyeztetési szakértő írt arról, milyen befolyással lehet fájdalomérzetünkre a szegénység. Tanulmányában leírta, a magasabb abszolút jövedelemmel rendelkezők kevesebb fizikai fájdalmat élnek meg, mint az alacsony jövedelműek – írja az Egészségkalauz

Azonban azt, hogy a jövedelmi pozíció és a fizikai fájdalom között kapcsolat van, nem feltétlenül az alacsony jövedelem vezérli a kutatások szerint.

Már a viszonylagos nélkülözés is vezethet olyan érzésekhez, mint a harag vagy a stressz, ami később konkrét fizikai fájdalomban manifesztálódhat.

Továbbá a társadalmi alárendeltségi érzet hozzájárul a szorongás és a depresszió kialakulásához is. Ezek az érzelmek pedig feltehetően összefüggésben állnak a fizikai fájdalomérzettel. Krónikus fizikai fájdalomhoz vezethet az a fajta diszkrimináció is, amelyet azok élnek át nap mint nap, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek az átlagnál.

A jövedelem és a fájdalom közötti kapcsolat azonos a gazdag és a szegény országokban

Korábbi munkák kimutatták, hogy a jövedelem és a boldogság közötti kapcsolat erősebb volt a szegény, mint a gazdag országokban.

Így a jelen tanulmány azt feltételezte, hogy a szegény országokban a megkeresett pénz mennyisége többet számít, mint a gazdag országokban, de az eredmények nem támasztották alá ezt a spekulációt.