A soproni polgármester reagált a neonáci találkozó hírére

2023.09.27. 06:39
A Der Standard szerint osztrák neonáci csoportok szerveznek találkozót Sopronba. Arról írtak, hogy osztrák neonácik bővítik nemzetközi kapcsolataikat, és ennek keretében rendezik meg október 6. és 8. között a Gerd Honsik – Európai Kongresszust, amire több szélsőjobboldali szervezet is jelezte részvételi szándékát. A náci találkozót elvileg októberre szervezik.

„Városunk az osztrák sajtóból értesült arról, miszerint Sopronban szerveznék meg német és osztrák neonáci csoportosulások az 1. Gerd Honsik Európa Kongresszust” – közölte.

A soproni polgármester, Farkas Ciprián szerint a rendőrséghez és az önkormányzathoz sem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezéséről. A tervezett helyszínről sem tudnak a helyi hatóságok – írja a Kisalföld.

Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon elutasítok minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben 

– közölte Farkas Ciprián.

A kongresszus névadóját, Gerd Honsikot Ausztria egyik legismertebb holokauszttagadójaként tartják számon. A szélsőséges nézeteket valló író 2016-ban Sopronba költözött, a Lehár Ferenc utcában vett házat, majd 2018-ban, 77 éves korában ott is halt meg.