Százmilliárd forintnál is több lehet a kórházak tartozása

2023.09.29. 07:02
Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a kórházak tartozásáról beszélt a Szabad Európának adott interjújában.

A kórházak tartozása rekordszinten van, sok cég csődközeli helyzetbe került, ugyanis szeptember végére százmilliárd forintnál is több lehet az egészségügyi intézmények tartozása a beszállítók felé – mondta a Szabad Európának Rásky László.

A főtitkár többek közt beszélt arról, hogy

  • A kórházaknak október végéig legalább hatvanmilliárdot rendezniük kell a tartozásból. „Tavaly egész évben gyűlt össze hatvanmilliárdnyi tartozás, idén ezt május végére elérték a kórházak.”
  • A kórházak adóssága folyamatosan nő, júliusban meghaladta a kilencvenmilliárdot, augusztusra pedig elérte a 93,7 milliárdot. „Ez történelmi rekord.”
  • A kormány több mint hatvanmilliárd forintot adott a kórházaknak adósságrendezésre, és azt kommunikálták, hogy a pénzt a kórházak tavalyi és idei rezsitartozására adják, azonban kiderült, hogy a kórházak nem kapták meg a béremelések fedezetét, ezért az adósságrendezésre kapott pénzt a bérekre kellett költeniük.
  • A kormányzati narratívába nem fér bele, hogy nyilvánosan beismerjék a problémákat, de nyilvánvaló, hogy műtétek maradtak el, és hiány van nemcsak a személyzet, de az eszközök terén is.
  • Azt szeretnék, hogy azonnal történjen meg a tényleges adósságrendezés.

Rásky László augusztusban is beszélt a kórházak hatalmas adósságáról. Akkor elmondta, hogy az 

intézmények hozzáállása változatlan, és azok, amelyek képesek fizetni, a képességeik függvényében kiegyenlítik a tartozásaikat.