Trükköznek a kórházi adóssággal, számos beszállító jogi lépéseket fontolgat

2023.08.24. 11:03 Módosítva: 2023.08.24. 11:03
Az erőfölénytől sem tartva jogi útra terelhetik követeléseiket az orvostechnikai eszközöket beszállító cégek. Bár az államkincstár adatai szerint csökkent a kórházak adóssága, a beszállítók ebből egy forintot sem láttak.

Bár a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint havi szinten 7,4 milliárd forinttal – a június végi 70,2 milliárd forintról július végére 62,8 milliárdra – csökkent a kórházak adóssága, a kórházi beszállítók ebből egy forintot sem láttak – mondta a Napi.hu-nak Rásky László. Az 1500 orvostechnikai beszállítócég érdekeit képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára rámutatott: az egyetemi klinikákkal együtt az összes kórházi adósság már meghaladja a 88,5 milliárd forintot, ami egy hónapja még 86,4 milliárd forint volt.

Az államkincstár szerint a tartozásállomány szinte teljes összege a beszállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn. „Az adatszolgáltatásra kötelezett 566 intézményből 312-nek van tartozása, 30 nap alatti tartozással 93 intézmény rendelkezik” – idézi a portál a MÁK-ot.

A főtitkár elmondta: „Az intézmények általános hozzáállása változatlan: azok, amelyek képesek fizetni, a képességeik függvényében kiegyenlítik a tartozásaikat. A súlyos fizetési nehézségekkel küzdő vagy gyakorlatilag fizetésképtelen kórházak a menedzsment felfogásától függően lojálisak a beszállítókhoz, de vannak olyan kórházak is, melyek teljesen figyelmen kívül hagyják a céges megkereséseket.”

Ennek folyományaként hozzátette:

több olyan kórház is van, amelyik idén még egyáltalán nem fizetett az orvostechnikai beszállítóknak. Ezért a mostani adósság legalább fele biztosan az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn.

Nőtt a tartozásállomány

Bár vannak olyan kórházak, amelyek adóssága látványosan csökkent, több nagy intézmény tartozásállománya a rezsikülönbözet kiegyenlítésére fordítható pluszforrás ellenére is nőtt: a Semmelweis Egyetem nélkül összesen 88,5 milliárd forint körüli lehet az egy hónappal ezelőtti 86,4 milliárd forinthoz képest – mutatott rá Rásky László.

  • A Semmelweis Egyetem nem szolgáltat adatot,
  • míg a debreceni egyetemi klinika tartozása 7,48 milliárdról 11,65 milliárd forintra,
  • a szegedié 5,25 milliárdról 7,69 milliárd forintra,
  • míg a pécsié 3,45 milliárd forintról 6,31 milliárd forintra nőtt.

Az erőfölény ellenére is bíróságra mehetnek

Egyre több beszállítócég fontolgat jogi lehetőséget követeléseik behajtására. A főtitkár ebben a tekintetben annak ellenére is egyértelmű áttörésre számít, hogy „az állam és így az intézményrendszer egyértelmű erőfölényben van, és erre egyes kórházvezetők előszeretettel hivatkoznak is”.

Az Orvostechnikai Szövetség álláspontja szerint a kormány még mindig nem foglalkozik érdemben az adósságrendezéssel. A Napi.hu értesülése szerint Takács Péter egészségügyi államtitkára tervek szerint augusztus végén egyeztet majd a beszállítók képviselőivel.

Rásky László elmondta: az év hátralévő részében nem számít érdemi változásra. „Tekintettel arra, hogy a kórházak 35 milliárd forint pluszforrást kaptak, és júliusban csak 7 milliárddal csökkent az adósság, augusztusban valószínűleg még további adósságmérséklődésre lehet számítani. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a műtétek felpörögnek, év vége felé a kórházak is egyre inkább tartalékolnak, készülve az év végi konszolidációra, vagyis az adósságrendezésre” – tette hozzá.