Magyarország elutasítja az Európai Unió migrációs és menekültügyi paktum válságkezelési rendeletét

2023.09.29. 11:38
A spanyol elnökség szervezésében 2023. szeptember 28-án Luxembourgban rendezték meg a Bel- és Igazságügyi Tanács belügyi napját, amelyen Magyarországot Rétvári Bence miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár képviselte.

Az olaszországi migrációs eseményekre tekintettel a résztvevők áttekintették a migráció külső dimenziójának témakörét, majd a spanyol elnökség beszámolt a Migrációs és Menekültügyi Paktum egyes jogalkotási javaslatairól zajló tárgyalásokról – ismertette a Belügyminisztérium közleményében. 

A delegátusok latin-amerikai partnereikkel munkaebéden vitatták meg a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni együttműködés lehetőségeit, a belbiztonsági helyzet aktualitásait. A miniszterek tárgyaltak az ukrán-orosz háború belbiztonsági és menekültügyi aspektusairól, s döntöttek az ukrán menekültek számára biztosított átmeneti védelem egy évvel történő meghosszabbításáról is.

A migráció generációkra lesz hatással

Rétvári Bence hozzászólásában aggasztónak nevezte az olaszországi migrációs helyzetet, és rávilágított, hogy a nyugat-balkáni útvonalon is rendkívüli migrációs nyomás tapasztalható.

Magyarország déli határánál az idei évben már 135 ezer illegális migránst állítottak meg a hatóságok

– hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország nem szeretné, ha a lampedusaihoz hasonló állapotok egyre több európai kontinensen belüli területet és országot jellemeznének.

Hazánk egyebek mellett ezért utasítja el a migrációs és menekültügyi paktum válságkezelési rendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyitna az Európába érkező illegális migránsok számára

– indokolta. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy ez a kérdés hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, így gazdasági versenyképességét is, mindebből következően a menekültügyi reformról szóló döntéseket nem lehet az egyes tagállamok véleményét megkerülve meghozni – idézte az MTI.  Az államtitkár szavai szerint el kell kerülni, hogy az embercsempészek kezébe kerüljön a helyzet irányítása. Végezetül az európai biztonság érdekében olyan jogi keretek kialakítását szorgalmazta, amelyek nem egy bizonytalanabb és veszélyesebb világhoz vezetnek.