Orbán Viktor az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével tárgyalt

2023.09.29. 17:38
A szerb–magyar politikai és gazdasági együttműködés szoros, a gazdasági együttműködés kifejezetten sikeres – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnökkel közösen adott sajtónyilatkozatában.

Orbán Viktor kifejtette, hogy az egyik ország bent van az Európai Unióban, a másik nincsen, „ez nem hátrány, ez lehetőségeket is tartogat”.

Egy olyan ország, amely befektetési lehetőségeket keres a világban, nehezen találhatna ennél kedvezőbb politikai és gazdasági terepet

– emelte ki.

Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics Hálid bin Mohamed bin Zájed Ál Nahajan sejkkel, az Egyesült Arab Emírségek trónörökösével folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a háromoldalú csúcstalálkozón az volt a cél, hogy bemutassák a szerb–magyar gazdasági együttműködést az emírségek képviselőjének.

A megbeszélés módot adott a lehetőségek feltérképezésére, az infrastruktúra és a kereskedelem terén folytatott együttműködés megismertetésére. Hozzátette, Magyarországnak most először volt alkalma részt venni ilyen találkozón.

A kormányfő meggyőződése, hogy meggyőzően tudják a közös szerb-magyar perspektívát képviselni a térség iránt érdeklődő harmadik országok és befektetők előtt.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Aleksandar Vucic elnökkel délután tartandó megbeszélésükön téma lesz a migráció kérdése, Brüsszel kérdése és az Európai Unió bővítése és az utóbbival kapcsolatos határidő.

Magyarország minden konfliktusban a párbeszéd híve volt, álláspontja szerint ugyanis a konfliktusokat párbeszéd útján lehet megoldani. Semmilyen szankciót nem támogatunk semmilyen ország ellen

– fogalmazott a miniszterelnök.

Magyarország és Szerbia közös megoldásokon dolgozik

A találkozót követően Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök elmondta: az élelmiszeriparról, az állattenyésztésről és a munkaerő mozgásáról is beszélt partnereivel.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón a szerb államfő elmondta, megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára, hiszen egyik országnak sincs kikötője, valamint az energiabiztonság kezelésére.

Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre a marha- és juhtenyésztésre, mert mindkét országban csökken az állomány. Szintén közös vállalatot hoznának létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energiainfrastruktúra fejlesztésére. Ez különösen Szerbiában fontos, ahol csak egy olaj- és egy gázvezeték van – húzta alá.

Aleksandar Vucic közölte, tárgyalópartnereit tájékoztatta a térségben folyó eseményekről is. A szerb elnök nem részletezte, mire gondolt, de feltételezhetően a fel-fellángoló szerb–koszovói ellentétekre utalt.

Mint mondta, fontos volt tájékoztatni a külföldi vendégeket Szerbia európai uniós integrációjáról. Rámutatott: Szerbia olyan befektetési környezetet igyekszik kialakítani, amely több arab és magyar beruházást vonzana, míg Magyarország több szerb beruházást vár.