Videón a Szabadkánál megtalált oroszlánkölyök, meg kellett műteni

2023.09.29. 06:19
Az előző héten találtak meg Szabadka közelében egy oroszlánkölyköt, amelyet Kikicának neveztek el. Az állat nincs jó állapotban, de valamelyest javult a helyzete az utóbbi napokban.

A néhány hónapos, rémült kisoroszlánra autósok találtak rá a Vajdaságban. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy honnan szökött meg.

A Szabad Magyar Szó a minap még arról számolt be, hogy a kisoroszlán kritikus állapotban volt, és a palicsi állatkert állatorvosai az életéért küzdöttek.

A kisoroszlánt meg is kellett műteni, ugyanis bal lábának combcsontja és részben a jobb lába is el volt törve.

Az állatkert dolgozói szerint nagyon rossz állapotban került hozzájuk a kis oroszlánkölyök: rossz vérképpel, gyulladásokkal, parazitákkal, egy elfertőződött sebbel és fájdalmakkal.

Arról, hogy milyen szenvedéseken mehetett keresztül a fiatal állat, és hogy hogyan kerülhetett egyáltalán egy vajdasági közútra, Alekszandar Gavrics az Animal Rescue Serbia nevű szervezet illetékese nyilatkozott a szerb N1 TV-nek. „Több lehetőség is van, hogy hogyan kerülhetett arra a helyre. Az egyik, hogy valahol itt, nálunk nevelkedett. Valami titkos helyen, és olyan valaki nevelte, aki nem ért az állatokhoz és ezért egész egyszerűen nem adott neki megfelelő táplálékot és nem biztosított a fejlődéséhez szükséges feltételeket” – magyarázta.

A szakértő szerint a másik lehetőség az, hogy csempészek vitték valahova a kisoroszlánt, de rossz állapotban lehetett, és ezért nem kockáztatták meg azt, hogy megpróbálják átvinni a határon, és ezért egyszerűen kidobták az útra. Mint a Szabad Magyar Szó megjegyezte: korábban más egzotikus állatok (majom, aligátor, sőt egy afrikai oroszlán is) került a palicsi állatkertbe csempészektől vagy olyan emberektől, akik engedély nélkül tartották őket az otthonukban.

Javult az állapota, videó készült róla 

A fentiekhez képest csütörtökön a Szabad Magyar Szó egy újabb írást publikált, amelyben már azt közölték a szerb sajtóra hivatkozva, hogy valamelyest javult Kikica állapota: az oroszlánkölyök továbbra is rossz, de már stabil egészségi állapotban van.

Kikicát egy kisebb ketrecbe helyezték, mert miután törés miatt megműtötték mindkét lábát, nem szabad sokat mozognia, hogy a sebei begyógyuljanak, hogy felépüljön a szervezete, és hogy fájdalmak nélkül lábra állhasson – írták. 

A portál szerint aggodalomra ad okot, hogy a terápiák után elkezdett egyedül enni, de úgy tűnt, hogy a szervezete nem tudta megemészteni a táplálékot, és ilyen állapotban más szervei is felmondhatják a szolgálatot. A húsra adott reakciójából úgy tűnt, hogy még sohasem fogyaszthatott ilyen táplálékot.