A kormány tagjai a készpénzt szeretik, de van egy kis ellentmondás

2023.09.30. 21:29 Módosítva: 2023.09.30. 21:31
Szijjártó Péter azt mondta, hogy mindig készpénzzel fizet, és a miniszterelnököt is láthattuk jelentős készpénzzel a kezében. Gulyás Gergely is a készpénzt preferálja, a csütörtöki Kormányinfón pedig arról beszélt, hogy nem akarják a készpénz felé terelni az embereket. Ezzel szemben Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, hogy a kormány szeretné visszaszorítani a készpénzhasználatot, mert ezzel követik el a legtöbb visszaélést.

„A piacon eleve csak készpénzzel lehet az árusok többségénél fizetni, és egyébként is, szerintem a készpénzt meg kell őrizni. Az nem jó, ha csak kártyával fizetünk” – mondta egy vásárló az RTL-nek. Többen voltak azonban, akik, ha lehet, mindent kártyával fizetnek.

Szijjártó Péter nem tartozik közéjük. Ez akkor derült ki, amikor a külügyminiszter 75 ezerért vásárolt egy sneakert, és arra a kérdésre, hogy készpénzzel vagy kártyával szeretne-e fizetni, azonnal rávágta:

Készpénz, mindig.

Szijjártó Péter a Mandinernek ezt azzal magyarázta, hogy jobban szereti a készpénzt. A héten Orbán Viktort is készpénzszámolás közben vették videóra Budapesten, miközben sajtófőnöke szerint magánprogramra érkezett egy IX. kerületi társasházba.

Gulyás Gergely miniszter ezzel kapcsolatban arról beszélt, a kormány tagjainak többsége is inkább a készpénzt preferálja.

Talán többnyire inkább készpénzzel fizetnek. Én is inkább fizetek készpénzzel, mint kártyával, de előfordul a másik is

– mondta Gulyás a legutóbbi Kormányinfón. A miniszter ezt azzal magyarázta, hogy azért nem tartja jónak a kártyás fizetéseket, mert azokból egy teljes személyiségprofilt fel lehet állítani egy emberről.

Azt mondta, hogy épp emiatt a kormány nem tolja a kártyás fizetés felé a magyarokat.

Sőt, sőt. Minden olyan javaslat... Külön ember figyeli a kormányzatban, hogy olyan javaslat, ami a készpénzforgalmat visszaszorítja, ne legyen

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Tállai korábban mást mondott

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára április 11-én a Parlamentben még mást mondott készpénzügyben a kormány szándékairól.

Cél és szándék a készpénzforgalom visszaszorítása. A legtöbb visszaélés készpénzben történik. Hiszen a bankszámláról bankszámlára való utalásnak eleve nyoma van, követhető, míg a készpénzben felvett összegek akár szabadon mozoghatnak emberek vagy vállalkozások, jogi személyek között

– fogalmazott. A kormány az ellentmondásra úgy reagált az RTL-nek, hogy mindenki úgy fizet, ahogyan akar, a lényeg, hogy ezt biztonságosan tehesse.