Elemző: Ha nem szavazzuk meg a svéd NATO-csatlakozást, jöhetnek az amerikai szankciók Magyarország ellen

2023.09.30. 19:31
Orbán Viktor a Kossuth rádióban nyilatkozott arról, hogy a kormány egy darabig hagyományos módszerekkel kezelte az inflációt, de be kellett látniuk, hogy ez nem vezet eredményre. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tudta kezelni az inflációt, a kormánynak kellett beavatkozni. Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormányfő Matolcsy György jegybankelnökre akarja kenni a rekorder pénzromlás felelősségét, de nem akarja tovább feszíteni a húrt. A K&H Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság helyzetén ronthat, hogy nem szavazzuk meg a svéd NATO-csatlakozást.

„A jegybanknak beletört a bicskája az infláció elleni küzdelembe” – mondta a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában, hozzátéve, hogy ez nem a jegybank hibája, mert az infláció már nem csak egy kis ágacska, amit le lehet bicskával nyesni. Fává nőtt, ahhoz pedig fejsze kell, ami csak a magyar kormánynak van.

Sanyargatni kezdtük a multikat, megfogtuk a fülüket. Rendet akartunk rakni, amit a világ nem szívesen látott

– vélekedett Orbán Viktor, aki szerint a kormány sikerrel járt. Nagy Attila Tibor politikai elemző a miniszterelnök nyilatkozatáról azt mondta az ATV-nek, hogy Orbán továbbra is Matolcsy nyakába akarja varrni a felelősséget, de nem akarja tovább feszíteni húrt.

A kormány és a jegybank között kirobbant vita hetek óta tart, de a politikai elemző úgy látja, a miniszterelnök most rálépett a fékre. Úgy véli, Orbán Viktor belátta, hogy nem élezheti tovább a kormány és az MNB közötti konfliktust.

Hétfőn Orbán Viktor még meglehetősen negatívan, kicsit lesajnálóan nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bankról, de belátta, hogy ezt enyhíteni kell már csak azért is, hiszen Matolcsy György mandátuma, tetszik, nem tetszik, 2025-ig tart, addig le kell nyelnie a keserű békát a kormánynak, és együtt kell valahogy Matolcsyval működnie

– mondta az elemző.

Az egy számjegyű infláció

„Az a célunk, hogy ez az év, 2023 legyen az infláció letörésének az éve. Sikerülni fog. Egy számjegyű, 10 százalék alatti inflációnk lesz az év végéig” – mondta a miniszterelnök. Dávid Ferenc, a Demokratikus Koalíció gazdasági árnyékminisztere nem érti a miniszterelnök optimizmusát, úgy látja, hogy „egy helyben topog a gazdaság”.

Gazdasági növekedés nem lesz, ez egészen biztos most már. Az infláció év végére várhatóan 17,9 százalék lesz, ezt a Magyar Nemzeti Bank mondja, és a reálkeresetek csökkennek ebben az évben. Hogy ebből a rossz alaphelyzetből miféle optimizmus vezérli a miniszterelnököt, hogy jövőre egy kirobbanó gazdaságfejlesztés lesz, azt tőle kell megkérdezni

– tette hozzá a politikus.

Jönnek az amerikai szankciók? 

A K&H Bank vezető elemzője szerint a kormányzati vezetők és az MNB-elnök között kirobbant vita nem tesz jót a forintárfolyamnak, mindemellett kockázatot rejthet az is, hogy Magyarország blokkolja a svéd NATO-csatlakozást. Németh Dávid úgy fogalmazott:

A másik probléma a kormány esetén, hogy továbbra is vannak elszámolási vitáink az Európai Unióval, ez sem segíti a forint megítélését, illetve ha a svéd NATO-csatlakozást nézzük, az is inkább egy politikai kockázatnak fogható fel, és leginkább azért, mert ha emiatt Magyarország megítélése romlik, akkor az Egyesült Államok valamilyen szankciót is kilátásba helyezhet Magyarországgal szemben.

Orbán Viktor viszont úgy látja, megvan a remény arra, hogy 2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve legyen.