Az iskolában tanulta az újraélesztést a 15 éves fiú, aki megmentette egy solymári férfi életét

2023.10.01. 10:38
Egy 15 éves fiú kezdett újraéleszteni egy idős férfit Solymáron a napokban, mint kiderült, a fiú az iskolában tanulta az újraélesztést. Csaknem egy óra küzdelem után a férfit stabil állapotban szállították kórházba.

Korábban megírtuk, egy tinédzser fiú mentette meg egy idős férfi életét Solymáron. A Solymáron sétáló tinédzser arra lett figyelmes, hogy egy idős férfi mozdulatlanul fekszik a földön. A férfi súlyos állapotban volt, így a fiúnak a mentők telefonos segítségével, de mégis egyedül kellett elkezdenie az életmentést.

15 éves fiú azonnal elkezdte a mellkasnyomásokat a mentésirányító instrukciói, valamint az iskolában tanultak alapján. Időközben egy felnőtt is csatlakozott hozzá, aki elsietett a közelben lévő defibrillátorért, majd a polgárőrök is odaértek. 

A fiú az iskolában tanultak szerint magabiztosan használta a készüléket, nagyjából egy óra küzdelem után a férfit stabil állapotban szállították kórházba.

Az RTL Híradó stábja kereste a fiút, de nem kívánt nyilatkozni. Azonban az kiderült, hogy az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumba járt, ahol megtanulta az újraélesztést. Az iskolában az elsősegély már 10 éve a tananyag része.

Az iskola úgy látja, ez az ismeret nagyon fontos a mindennapi életben, mert a statisztikák alapján húszpercenként sérül meg valaki, vagy a munkahelyén, vagy a közúton, vagy akár az otthonában.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a néhány percen belül megkezdett újraélesztés és a defibrillátor használata hetvenszázalékos esélyt jelenthet a sikeres újraélesztésre.