Orbán Viktor: Magyar nő a világ tetején

2023.10.02. 13:32
Sorban gratulálnak a magyar politikusok Karikó Katalinnak, miután Drew Weissmannal megosztva megkapta az orvosi Nobel-díjat az mRNS-technológia kifejlesztéséért. Mint írták, a legnagyobb büszkeség, hogy a magyar kutató fejlesztése emberek millióit mentette meg.

Mint írtuk, Karikó Katalin és kutatótársa, Drew Weissman az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért megkapta a legrangosabb tudományos díjat. Karikó Katalin kutatóbiológus a 16. magyar Nobel-díjas, és egyben az első magyar nő, aki megkapta a rangos elismerést.

Karikó Katalin az Egyesült Államokban élő magyar biokémikus, a Pennsylvaniai Egyetem orvosi karának adjunktusa. Drew Weissmannal együtt dolgozták ki és szabadalmaztatták a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását.

Sorban gratulálnak a magyar kutatónak

Karikó Katalinnak Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált közösségi oldalán. 

Gratulálok az első Nobel-díjas magyar nőnek! Büszkék vagyunk!

– írta. A bejegyzéshez Orbán Viktor egy Karikóval készült közös fotót is megosztott, amelyre azt írta: „magyar nő a világ tetején”.

Novák Katalin szintén egy közös fotóval gratulált Karikó Katalinnak. A köztársasági elnök Facebook-bejegyzésében kiemelte, a kutatóbiológus az első magyar nő, aki megkapta a rangos elismerést.

Karikó Katalin az első magyar nő, aki Nobel-díjat kap. Óriási büszkeség, hogy nemzetünk egy olyan Nobel-díjassal gazdagodott, akinek kutatásai milliók életét menthették meg. Köszönjük, Katalin!

– írta a köztársasági elnök.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén méltatta a magyar kutatót. 

Sok szeretettel gratulálok Karikó Katalinnak, hogy első magyar nőként, Drew Weissmannal közösen elnyerte az orvosi Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcina feltalálásáért. A Covid–19 ellen kifejlesztett oltásával az egész világnak adta vissza a szabadságát, és megbecsülhetetlen, hogy hány millió ember életét mentette meg. Kívánom, hogy módszerével más betegségek esetén is érjen el hasonló sikert

– írta Karácsony Gergely.

A koronavírus 2019. decemberi felfedezését követően hónapok alatt világméretű járvány alakult ki. A betegség súlyos következményeit megelőző oltóanyag előállításán gőzerővel dolgozó gyógyszergyárak közül a Pfizer–BioNTechnek készített elsőként engedélyezett vakcinát. Ennek kifejlesztése, tesztelése és a gyártás elindítása mindössze egy évbe telt. Ez a tempó korábban elképzelhetetlen volt, Karikó és Weissman munkássága tehát civilizációs jelentőségű ugrást tett lehetővé az oltóanyagok fejlesztésének technológiájában, amivel emberi életek millióit mentették meg.