Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a boszniai szerb elnököt

2023.10.02. 13:16
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét.

Orbán Viktor elmondta: Magyarország Bosznia-Hercegovinára és a Szerb Köztársaságra tiszteletbeli szomszédjaként tekint.

Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés erősítése érdekében, amit a már megkezdett közös projektjeink is tükröznek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Szóba került, hogy magyar cégek jelentős befektetési és kereskedelmi potenciállal rendelkeznek a pénzügyi szektorban, az energetikában és a telekommunikáció területén, amelyet Bosznia-Hercegovinában is kamatoztatni kívánnak.

Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése rendkívül fontos Magyarország és az Európai Unió biztonsága szempontjából.

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Magyar részről határozottan ellenezzük a szankciókkal történő nyomásgyakorlást Bosznia-Hercegovina, illetve a boszniai szerbek esetében is, ami kontraproduktív jellege miatt inkább a feszültségek eszkalálódásához vezethet – fejtette ki.

Orbán Viktor reményei szerint a következő időszakban Bosznia-Hercegovina további előrelépést ér el az európai integrációs folyamatban. A cél az, hogy a 2024 második felében esedékes magyar EU-elnökség időszakában a nyugat-balkáni térség integrációja kiemelt figyelmet kapjon az Európai Unióban.