MÚOSZ: a kibercenzúra ellen központi fellépésre van szükség

2023.10.02. 08:33
Több mint 40 médiumot ért az utóbbi hónapokban túlterheléses támadás, ami hosszabb-rövidebb ideig elérhetetlenné tette az adott helyen a hírszolgáltatást. Mivel napjainkban a hírszolgáltatás jelentős része az online térben zajlik, így a túlterheléses támadások alapjaiban – egyben súlyosan jogsértő módon – ássák alá a sajtó szabadságát és sokszínűségét, valamint a tájékozódás jogát biztosító alaptörvényi rendelkezéseket is – olvasható a Magyar Újságírók Országos Szövetség (MÚOSZ) állásfoglalásában.

A közlemény szerint a független sajtó elhallgattatásának „modern” és alattomos eszköze a kiberbűnözők által végrehajtott túlterheléses támadás. A digitális korban a cenzúra digitálisan is működhet: névtelenül, interneten, váratlanul, pusztító módon. A kiberbűnözők profik, ellenük a védekezés is csak az lehet. A felkészülés, megelőzés professzionális kivitelezéséhez megfelelő informatikai tudással felvértezett humán erő, összehangolt munka, eszközháttér és az ezeket biztosító jelentős anyagi forrás szükségeltetik.

Mint ismert, korábban az Index és az Indamédia-csoport több kiadványa ellen is követtek el túlterheléses támadást. A több kisebb fennakadás csúcspontja az volt, hogy egyik alkalommal mintegy 100 percre bénult le a lap, csakúgy, mint az Indamédiához tartozó társkiadványaink, így a velvet, a totalcar.hu, a port.hu, a femina.hu, a divany.hu és az indavideó is. 

Létezik ezekre a problémákra egy szervezet

Erre – a számtalan összetevő okán amúgy is megtépázott – kis szerkesztőségeknek nincs fedezete. Egységes megoldás kell, közpénzből, széles társadalmi összefogással, az Alaptörvény betűjének és szellemének megfelelően:

Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.

A túlterheléses támadás hosszabb-rövidebb ideig lebénítja az adott sajtószervezet, médium működését, azaz nincs hírszolgáltatás, nincs véleményközlés. E bűnügy feltárásával a Média1.hu feljelentése nyomán jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást, de emellett átfogó és tartós szakmai megoldás is kell: a kiberbűnözők ellen hatékony online megelőzésre és védekezésre van/lenne szükség.

A szövetség szerint szerencsére létezik Magyarországon egy közpénzből finanszírozott szervezet – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) –, amely a saját maga által megfogalmazott ars poeticaként „modern, professzionális hatóságként elősegíti, hogy Magyarországon mindenki sokszínű és korszerű média-, infokommunikációs és postai szolgáltatásokhoz férjen hozzá”. Feladata, hogy „az infokommunikációs szektorban egy olyan megbízható, kiszámítható és zavartalan piaci környezetet tartson fenn Magyarországon, amely mind a szolgáltatók, mind a felhasználók számára biztosítja a kielégítő működés feltételeit”.

E feladat ellátását várja el jelen helyzetben tartalomszolgáltató és újságolvasó, hírfogyasztó polgár egyaránt.

Az NMHH-nál van az adófizetők által biztosított anyagi forrás, s reményeink szerint a megfelelő stáb is arra, hogy a kibertámadások elleni gyors, hatékony védekezést megszervezze, szakmai segítséget, képzést, koordinációt nyújtson az újkori arctalan cenzúra gyors megállítására, leleplezésére – írják közleményükben, amelyet végül úgy zárnak, hogy a sokszínű, mindenki számára elérhető, akadálymentes tájékoztatás minden demokratikus berendezkedés alapja. Ha valamire, úgy erre érdemes áldozni a köz kasszájából. Majd emlékeztetnek arra, a MÚOSZ kész közreműködni a hatékony védekezés megszervezésében!