Magyarországon minden negyedik embernek beázik az otthona

2023.10.03. 06:23
A Habitat for Humanity tanulmánya szerint csaknem 3 millióan élnek lakhatási szegénységben Magyarországon és minden negyedik ember otthonában beázik a tető vagy penészesek a falak. A civil szervezet és az Erste Bank támaszprogramjában ezeket a felújításokat segítik anyagilag, és a munkákat önkéntesekkel végzik el.

Magyarországon csaknem hárommillióan élnek lakhatási szegénységben, és minden negyedik ember otthonában beázik a tető vagy penészesek a falak – derült ki a Habitat for Humanity tanulmányából.

Bara Gábor, az Erste Bank stratégiai vezetője az RTL Híradónak elmondta, hogy sokan láthatatlanok maradnak a gondjaikkal, hiszen a kistelepüléseken mélyszegénységben élő emberek szinte teljesen kiszorulnak a bankrendszerből.

A civil szervezet ügyvezető igazgatója azt mondta, a mostani lakáspolitika a tehetősebbek számára nyújt segítséget, ráadásul nincs felelőse a lakáspolitikának.

Sem a politika, sem a társadalom nem kezeli prioritásként a lakhatás kérdését, tehát nincs társadalmi nyomás a politikusokon, hogy ezt a programjuk részévé tegyék

– jelentette ki Szegfalvi Zsolt.

A híradó megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ elmondta, hogy 2010 óta államilag támogatott otthonteremtési programokat indítottak, csökkentették a rezsit és a magas foglalkoztatottságnak köszönhetően erősödött a családok jövedelmi helyzete.