Magyar parancsnokot neveztek ki az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveleteinek élére

2023.10.03. 09:02
Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky szerint a magyar kormány egyik prioritása a nyugat-balkáni régió stabilitásának megőrzése, hiszen a térség országai fontos szerepet játszanak az illegális migrációs hullámok féken tartásában.

Magyarország évtizedek óta részt vesz a regionális nemzetközi katonai missziókban, amelyek között az egyik legfontosabb az Európai Unió EUFOR Althea művelete Bosznia-Hercegovinában

– fogalmazott a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a magyar katonák katonaszakmai és szövetségesi szerepvállalásának egyik legnagyobb elismerése, hogy számos alkalommal tölthettek már be vezető pozíciót a térség misszióiban.

Sticz László vezérőrnagy kinevezését az EU Katonai Tanácsa és Hubert Cottereau altábornagy, a NATO műveleti parancsnokságának törzsfőnökhelyettese, egyben az Althea művelet EU műveleti parancsnoka is támogatta

– mondta. A kinevezéssel párhuzamosan a Magyar Honvédség 2024-től az EUFOR Althea parancsnoki és egyes kulcsbeosztásai, valamint az eddig is biztosított erők mellett további erőkkel is hozzájárul a művelethez, a többi között helikopteres légi szállítási és légi kiürítési képességgel, úgynevezett ROLE–1 (műveleti területen katonaorvosok által biztosított) egészségügyi ellátási szint képességgel, tűzszerészcsoporttal, robbanóanyag-kereső kutyás képességgel és katonai rendészcsoporttal.

Sticz László vezérőrnagy jelenleg a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. Eddigi pályafutása során szolgált már a nyugat-balkáni hadszíntéren, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán is, így hazai és külföldi beosztásai ellátása során átfogó tapasztalatokat szerzett a haderőfejlesztés és -tervezés területein.