Különleges szállítmány érkezett Ukrajnából Magyarországra az éj leple alatt

2023.10.04. 11:46
Új otthonra lelt Arseniy, a zsiráfbika, aki a háború sújtotta Ukrajnából érkezett Magyarországra az Állatok Világnapjának hajnalán.

A nagykőrösi Richter Safari Park több mint 4 hónapos előkészületet követően fogadta be az állatot. Arseniy mostanáig az ukrajnai Odessza városában élte a mindennapjait, ám a település júliusban az orosz–ukrán gabonaalku összeomlása után az orosz rakétatámadások középpontjába került. A helyi állatpark ezért jobbnak látta, ha gyorsan új otthont keres szeretett lakójának.

Az utazás megszervezése komoly logisztikai kihívás elé állította a magyarokat, egy kifejlett Rothschild-zsiráf ugyanis közel 4,5 méteres magasságával különleges szállítást és folyamatos orvosi felügyeletet igényel, írták.

„Lélegzet-visszafojtva vártuk a Rothschild-zsiráfbika, Arseniy érkezését. Az ukrán partner még májusban vette fel velünk a kapcsolatot, és kérte az állat befogadását. Gondolkodás nélkül indítottuk a szükséges folyamatokat, azonban egy ilyen egzotikus állat utaztatása több hónapos előkészületet és rengeteg adminisztrációt igényel. Közel 4 hónap elteltével, a hajnali órákban érkeztünk meg a záhonyi határról Nagykőrösre. Az állat az érkezését követően állatorvosi vizsgálaton és egy általános állapotfelmérésen esik át, majd Namibi, a Richter Safari Park másik zsiráfbikája mellett kezdi meg a beilleszkedést” – árulta el Ifj. Richter József alapító tulajdonos.

A Richter Safari Park új lakójáról erre a linkre kattintva lehet friss képeket nézegetni.