Videósorozatban mutatják be a megújult Pénzügyminisztérium épületét

2023.10.04. 12:23
A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium 120 éves műemléki épülete a helyreállítással megmenekült a pusztulástól, visszakapja méltó, eredeti állapotát és funkcióját – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a hivatalos Facebook-oldalán.

A tárcavezető hozzátette, hogy a következő hetekben videósorozatban mutatják be az értékmentés érdekességeit, részleteit.

A régi-új épületet még az átadás előtt, elsőként járhatta körbe az Index. Ez alkalomból Halmai Zoltán, a PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója lapunknak elárulta: a városképi illeszkedést biztosító eredeti állapot hiteles visszaállításakor az elsődleges prioritás, hogy az épület reprezentatív terei és más értékei ne sérüljenek a mai igényeknek megfelelő irodák kialakításakor.

Kedden a Szentháromság téri építési háló és a védőállványzat elbontásával láthatóvá vált a helyreállított főhomlokzat középrizalitja a tornyokkal. A századforduló épületeihez (bazilika, Országház, Opera) hasonlóan a Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épülete is kőből kapott homlokzatot.

Mivel a helyreállított épület visszakapja eredeti funkcióját, jövőre – vélhetően már a nyáron – ideköltözik a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ. A rekonstrukció az értékek őrzése és újrateremtése jegyében zajlik, a Pénzügyminisztérium történelme a modern korba érkezik.