Dobrev Klára: A kormány a Horthy-korszak mentalitását hozza vissza

2023.10.05. 20:34
Ami ma Magyarországon történik, az azért van, mert Orbán Viktor nem hajlandó foglalkozni az emberekkel, az oktatással vagy éppen az egészségüggyel – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A DK szociális és nyugdíjügyi programját egy fővárosi művelődési központban mutatták be csütörtökön. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy további tizenhárom nagy rendezvény keretében mutatják majd be a párt egy-egy programját.

Dobrev Klára elmondta: sokféleképpen járták végig, hogy mi okozhatta a 2022-es választási eredményt, és megállapították, hogy Orbán Viktor rendszerét csak szociáldemokrata megközelítésből lehet megbuktatni.

Szerinte ezért is van az, hogy minden nemzetközi ranglistán egyre lejjebb kerülünk, és nemhogy nem fogjuk így utolérni Ausztriát, de Szlovákiának már csak a hátát látjuk, míg Románia felzárkózott hozzánk, és lassan előrébb kerül, mint mi.

A beszélgetésben arra is kitért, hogy a kormány a Horthy-korszak mentalitását hozza vissza azzal, hogy az országot felosztották hasznos és nem hasznos emberekre – utóbbi halmazból a nyugdíjasokat emelte ki.

Nyugatra igyekvő idősek

Dobrev Klára úgy gondolja: egy jól működő rendszerben a nyugdíjasokra példaként kellene tekinteni, mert ők mutatják meg a dolgozók millióinak, hogy miért érdemes felkelniük minden reggel és elmenniük dolgozni.

Azonban szerinte Magyarországon nem ez a helyzet, mert már nemcsak a fiatalok mennek el Nyugat-Európába, hanem az idősebbek is. Kifejtette: az idősebb korosztály is azt látja, hogy nincs mögöttük egy biztos védőháló, és ha még ledolgoznak 10-20 évet Nyugaton, akkor legalább lesz egy biztos nyugdíjuk.

A párt programjaival kapcsolatban elmondta, hogy a legalacsonyabb nyugdíjat kapóknak azonnali segítséget adna, felzárkóztatná a jövedelmüket, és bevezetné a minimálnyugdíjat.

Elmondása szerint minden ember ugyanannyit ér, függetlenül attól, hogy mennyit dolgozott, milyen pozícióban, milyen területen. „A huszonegyedik században az a minimum hogy az emberek ne nyomorogjanak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Magyarországon amint nyugdíjba megy egy ember, azt az Orbán-kormány nyomorgásra ítéli.

Dobrev Klára végül elmondta: nincs több idő várni, nincs több ember, aki elhagyja az országot, nem lehet rosszabb az egészségügy, nem lehet jobban tönkretenni a gazdaságot, és nem lehet ennél még szegényebbé tenni a nyugdíjasokat.