Szegedre látogat a friss Nobel-díjas Karikó Katalin

MG 4168
2023.10.05. 14:44
Jövő csütörtökön Szeged ünnepelhet: Karikó Katalint a Szegedi Tudományegyetem vezetése hívta meg, hogy találkozzon egykori alma matere oktatóival, hallgatóival és a város lakóival. A szegediek a friss Nobel-díjast a rektori épület előtt, a Dugonics téren köszöntik.

Jövő csütörtökön alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre (SZTE) látogat a Nobel-díjas kutatóprofesszor, Karikó Katalin.

Az egyetem a Facebook-oldalán egyelőre nem árult el részleteket a biokémikus programjáról, de nem kétséges, hogy aznap őt ünnepli majd a Tisza-parti város. Az SZTE posztjában invitálja az érdeklődőket, hogy együtt köszöntsék a Szegedről indult tudóst a rektori épület mellett lévő Dugonics téren.

Mint arról az Index korábban beszámolt, a héten két magyar származású tudós is megkapta a Nobel-díjat. Karikó Katalin az mRNS-oltóanyagok kifejlesztéséért, míg Krausz Ferenc az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásáért érdemelte ki a legrangosabb nemzetközi tudományos elismerést. Mindkét szakember pályafutása erősen kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez.

Szent-Györgyi Albert a Szegedi Tudományegyetemen tanított és kutatott, amikor 1937-ben megkapta a rangos díjat. Sziklai Péter, az ELTE rektorhelyettese szerint Nobel-díjasainak köszönhetően az SZTE vélhetően nagyot ugrik majd a világranglistán.

„Egy Nobel-díj kifelé és befelé is növeli a presztízst, inspirálóan hat, erősíti a szakterület és általában a tudomány népszerűségét – mondta el az Indexnek Sziklai Péter, az ELTE rektorhelyettese.

(Borítókép: Karikó Katalin. Fotó: Németh Kata / Index)