Pintér Sándor keményen büntetne, benyújtott egy törvényjavaslatot

2023.10.05. 14:33
A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről címmel nyújtott be törvényjavaslatot Pintér Sándor. A szabályozás értelmében ellenőrizni kell, hogy az általános iskolákban a hátrányos helyzetű gyermekek aránya eltér-e a települési átlagtól. Amennyiben jelentősen eltér, akkor a fenntartók felé a következő évben csökkentett összegű támogatást folyósítanak.

A köznevelés területén alkalmazandó diszkriminációellenes intézkedésekről címmel nyújtott be törvényjavaslatot Pintér Sándor, amely szerint 10 százalékkal csökkentik az adott évi költségvetési támogatásának összegét azokban az általános iskolákban, amelyekben a hátrányos helyzetű tanulók aránya a több iskolával rendelkező településeken:

  • „több mint 20 százalékponttal alacsonyabb, mint az e törvény hatálybalépésének évében, valamint az azt követő évben indult tanév elején meghatározott átlagos arány azon településen, ahol az általános iskola működik,
  • több mint 15 százalékponttal alacsonyabb, mint az e törvény hatálybalépését követő második évben indult tanév, valamint az azt követő tanévek elején meghatározott átlagos arány azon településen, ahol az általános iskola működik”.

Ezeken a településnek az Európai Unió által meghatározott helyi közigazgatási egységet kell tekinteni a javaslat szerint. Ezentúl az átszervezések esetén is figyelembe kell venni, „hogy biztosított-e a hátrányos helyzetű tanulók egyenletes aránya, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók ellátásának folyamatossága” az intézményben. 

A szabályozás célja az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Pluszban, valamint Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében foglalt feltételek teljesítéséhez szükséges rendelkezések megalkotása

– áll a tervezetben.

Továbbá célként határozták meg a hátrányos helyzetű tanulók oktatási eredményeinek javulását, kompetenciafejlesztésének növelését is. Azonban arról nem esik szó, hogy mikor léphet életbe az új szabályozás.