Orbán Viktor: Az EU több pénzt akar adni az ukránoknak és a migránsoknak

2023.10.06. 08:31
A miniszterelnök szerint áll a bál Brüsszelben. Orbán Viktor Granadából, az uniós tagállamok miniszterelnökeinek csúcstalálkozójáról jelentkezett be, és elmondta, mi a magyar kormány álláspontja a találkozón felmerülő kérdésekről.

Brüsszelben áll a bál! – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki Spanyolországból, az Európai Unió csúcstalálkozójáról jelentkezett be. A miniszterelnök szerint hiába vannak Brüsszeltől messze, Spanyolországból is látszik, hogy Brüsszelben áll a bál.

A bürokraták hibát hibára halmoznak, és ezt ma már aligha lehet a szőnyeg alá söpörni. Három év telt el csak a hétéves költségvetésből, és Brüsszel már újabb pénzek befizetésére akarja kötelezni a tagállamokat, mert több pénzt akar adni az ukránoknak a háborúra, és több pénzt akar adni a migránsoknak

– fogalmazott Magyarország miniszterelnöke, hozzátéve, hogy úgy véli, megbukott a három hónappal ezelőtt tető alá hozott migrációs csodafegyver, a migrációs paktum. 

Orbán szerint a menekültválság egyre drámaibb, a déli határainkon már lőnek is a határőreinkre.

Brüsszel most azzal rukkolt elő, hogy adjunk még négy évre feltétel nélkül háborús pénzt Ukrajnának

– tette hozzá a miniszterelnök. Orbán szerint Magyarország ezzel szemben továbbra is békepárti és nem támogatja Ukrajna felfegyverzését, hanem az azonnali tűzszünet és béketárgyalások megindítását szorgalmazza.

„Brüsszel kezéből kicsúszott a gyeplő” – mondta Orbán, aki szerint a közelgő európai parlamenti választások miatt a brüsszeli bürokraták az állásukat féltik ahelyett, hogy a munkájukat végeznék. A miniszterelnök szerint a saját pecsenyéjüket sütögetik. A magyar kormány álláspontját kifejtve arról is beszélt, hogy Magyarország nem fogja támogatni az uniós költségvetés módosítását. A kormányfő szerint rá kell venni a brüsszeli bürokratákat arra, hogy üljenek vissza az asztalaikhoz és végezzék el a munkájukat