Attól tartanak, hogy 2024-ben Orbán Viktor hátradől, és kér egy kávét

0C9A2935
2023.10.07. 06:20
A jelenlegi autoriter rendszerben nem versenyezhetnek egymással az ellenzéki pártok egy választáson, mert különben versenyhátrányba kerülnek a Fidesszel szemben – fejtette ki Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes beszéd című műsorának péntek esti adásában.

Az MSZP társelnöke azután érvelt a demokratikus ellenzéki pártok európai parlamenti választáson való közös indulása mellett, hogy csütörtökön nagyinterjú jelent meg vele az Indexen. Lapunknak szintén azt hangsúlyozta: az ellenzéki szavazótábor tagoltságából fakadóan igenis fontos a választóknak, hogy a Fidesz egységes tömbjével szemben milyen egységes politikai konstrukciót állítanak. Azt is kijelentette, hogy ha az egyes pártok relatív részsikerei ellenére Orbán Viktor ripityára veri az ellenzéket a 2024-es európai parlamenti választáson, akkor az a 2026-os országgyűlési választásra is hatással lesz.

Kunhalmi Ágnes az ATV-ben is kifejtette: miközben a Fidesz egy egységes, jelenleg megbonthatatlan tömb, addig az ellenzéki oldalon minden pártnak megvannak a saját önös érdekei. Mint elmondta, az MSZP arra hívja fel a figyelmet:

lehet bárkinek bármilyen dédelgetett miniszterelnöki álma, ha közben felmorzsolódik, illetve kritikus mennyiség alá csökken a baloldal támogatottsága.

A szocialista párt által felvázolt útiterv szerint azonban nemcsak mandátumokat tudnának elvenni a Fidesztől 2024-ben, hanem minden ellenzéki pártnak több képviselője jutna be az Európai Parlamentbe, mint 2019-ben; és ha a két választás között is együttműködnének, akkor már 2026-ban sem az lenne a kérdés, hogy lesz vagy nem lesz kétharmad.

Az MSZP társelnöke arra figyelmeztetett: a legfrissebb Medián-kutatás azt igazolja, hogy az ország „durván jobbra tolódott”, és nagyon nagy baj van, mert a demokratikus oldal, a szociáldemokrata-liberális-zöld világ zsugorodik. Ezzel kapcsolatban Kunhalmi Ágnes hozzátette: ha nincs politikailag egy egységes tömb, és egymással versengenek az ellenzéki pártok, akkor „Orbán hátradől, és kér egy kávét”. Azt is kijelentette: ha ezt nem ismerik fel a pártvezetők, akkor el fognak bukni azon a nagyon nehéz terepen, amit Orbán Viktor alakított ki Magyarországon.

Egyedül is készen állnak

A döntő problémának Kunhalmi Ágnes azt nevezte, hogy ma egyetlen ellenzéki pártnak sincs önmagában 50 százalékos támogatottsága, éppen ezért az MSZP szövetséget ajánl mindenkinek. Ugyanakkor elmondta: az MSZP akkor sem fog bajba kerülni, ha egyedül kell elindulnia az európai parlamenti választáson.

Ha versenyre kényszerítenek bennünket, akkor ott leszünk a versenypályán

– fogalmazott Kunhalmi Ágnes, akinek meggyőződése, hogy az MSZP tradíciójának és tapasztalatának helye van a baloldalon. A Demokratikus Koalícióra egyértelműen utalva arról is beszélt, hogy ha azzal vannak elfoglalva, ki a szociáldemokratább, akkor a választók teljesen magukba temetkeznek és elbizonytalanodnak majd.

Az MSZP társelnöke azt is megosztotta az ATV műsorában, hogy sok visszajelzést kapott az indexes interjúja után, és általában azt kérték tőle: ne adja fel, vegye rá az ellenzéki pártokat, térjenek észhez és fogjanak össze. Állítása szerint voltak olyanok is, akik azt ígérték, hogy az MSZP-re szavaznak majd. Kunhalmi Ágnes biztos benne, hogy rejtett szavazatok sokaságát fogja az MSZP kapni a jövő évi európai parlamenti választáson, ha egyedüli indulásra kényszerítik a szocialista pártot.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Szollár Zsófi / Index)