Vészesen fogynak az ápolók Magyarországon

2023.10.08. 06:19
Egy 27 éve ápolónőként dolgozó arról számolt be, hogy az emberhiány miatt a nővérek állandóan kimerültek, és utánpótlás sincs, mivel elmondása szerint egy 20 éves árufeltöltő is több pénzt visz haza, mint egy nővér, aki már 30 évet ledolgozott, és akire emberéletek vannak bízva.

„Ha megnézzük bármelyik hazai kórház álláshirdetéseit, azt fogjuk látni, hogy a legtöbb osztályra keresnek ápolót, szakápolót, segédápolót, bárkit, csak jöjjön valaki” – mondta a Heteknek egy 27 éve ápolóként dolgozó nő. Szerinte ha ez így megy tovább, 10 év múlva sehol nem lesz ember, aki ellássa a betegeket.

Az ápolónő az egyik közép-magyarországi kórház belgyógyászati osztályán dolgozik, ahol elmondása szerint 6 évvel ezelőtt 67 ágy volt, amiből 40-45 feljáró (önmagát ellátni képes) beteg volt. Ez az arány viszont mára megfordult: a 62 ágyból 40-45 beteg ágyhoz kötött, azaz teljes gondozásra szorul.

Erre a betegtömegre jelenleg hét képzett nővér és kilenc segédápoló áll rendelkezésre, szerintük azonban nappalra minimum négy, éjszakára pedig három ápoló kellene.

Most jó, ha van mellettem egy segédápoló, akit viszont sok dologra nem lehet megbízni. Eleve egy éjszakai műszak alatt kell negyven-negyvenöt, 100 kilós vagy még nehezebb beteget pelenkázni, mosdatni, etetni – ezt másodmagammal fizikai képtelenség végigcsinálni

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy ehhez jön még pluszba az összes szakmai feladat és adminisztráció, méghozzá úgy, hogy számos orvosi feladatot is a nővérek látnak el: vénás injekciók összeállítása, beadása, vérhígítók adása, vércukormérés, satöbbi, no meg a legváratlanabb helyzetek gyors megoldása.

Elmondása szerint az emberhiány miatt havi 200-220 munkaórával a hátuk mögött a nővérek állandóan kimerültek, nem beszélve az olyan szakmai ártalmakról, mint a betegek emelgetésével járó gerincsérv, amely már népbetegségnek számít az ápolók körében.

Vannak jóval kisebb és könnyebb osztályok, például a szemészet, ahol az ápolóknak nem kell betegeket emelni, forgatni, pelenkázni, mosdatni, és ugyanazt a fizetést viszik haza, mint én. Ezeken a helyeken általában nincs emberhiány

– magyarázta az ápolónő.

A lapnak arról is beszélt, hogy nincs utánpótlás, mert a fiatalok elmenekülnek a pályáról, és „inkább elmennek az Auchanba árufeltöltőnek, ahol 20 évesen magasabb fizetést kapnak, mint 30 év munkaviszony után egy nővér, akire emberéletek vannak bízva”.

Kiemelte, hogy bár a hírekből az jön le, hogy az egészségügyi szakdolgozók júliusban 18 százalékos alapbéremelést kaptak, az ő esetében ez nem így van. Jelenleg kevesebb pénzt visz haza, mint a béremelés előtt, mivel a pótlékaikat csökkentették.