Országszerte több helyre is riasztották a tűzoltókat

2023.10.08. 14:58
A vasárnapi hidegfronttal érkező erős, néhol viharos szél sok munkát ad a tűzoltóknak. Az utakra, vezetékekre és járművekre zuhant fák az ország több pontján is fennakadásokat okoznak.

Markáns hidegfront vonul át az országon, átmeneti erős lehűlést okozva. A front átvonulását erős, több helyen viharos szél kísérheti, és a szántóföldek állapotától függően egyes helyeken porvihar is kialakulhat.

Elsősorban a fővárosból, Pest vármegyéből és a keleti országrészből érkeznek riasztások, de országszerte akadt tennivalójuk a tűzoltóknak.

  • Budapest X. kerületében, Laposdűlőn egy álló vonatra, Cinkotán, a Májusfa utcában pedig egy parkoló autóra zuhant egy hatalmas faág. A XV. kerületben, a Kőrakás parkban több fa is kidőlt, az egységek valamennyit eltávolították. A XVII. kerületben, a Peregi úton villanyoszlopra esett egy többméteres fa. A Martin közben kettéhasadt egy fatörzs, lakóépületek tetejét veszélyeztette. Az egységek valamennyi esetben motoros láncfűrésszel avatkoztak be.
  • Pest vármegyében, Ráckeve és Szigetszentmárton között az 51107-es úton a fél úttestet elfoglalta egy kihasadt fa. A rajok feldarabolták és eltávolították, felszámolva az akadályt.
  • Piliscsabán, a Garancsi úton villanyvezetékre hulló ágak miatt kértek segítséget.
  • Tura és Hatvan között nagyobb méretű fák dőltek a 3104-es útra, melyeket a tűzoltók eltávolítottak.
  • A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kenderesen egy tizenöt méter magas fát félig kidöntött a szél, a forgalmat és a vezetékeket is veszélyeztetve.
  • Tiszaszentimrén, a Hegedűs kertben távközlési vezetékre zuhant egy akác, akadályozva a gyalogosforgalmat.
  • Bács-Kiskun vármegyében Kecskeméten, Baján, Lakitelken volt szükség tűzoltói beavatkozásra az erős szél okán.
  • Csongrád-Csanád vármegyében elsősorban Makóról és Hódmezővásárhelyről érkeztek riasztások, minden esetben fakidőlések miatt.

Az egységek folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – közölte a katasztrófavédelem.