A beszerzési tilalom miatt szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok

2023.10.09. 15:35
A Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom miatt sok minden más mellett szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok is – tudta meg a hvg.hu.

Az elmúlt napokban több leendő szülő kapott üzenetet arról, hogy a Belügyminisztérium által elrendelt beszerzési tilalom miatt szünetelnek az állami örökbefogadó tanfolyamok.

Tisztelt Kérelmező! Tájékoztatom, hogy tekintettel a BM által elrendelt beszerzési tilalomra – mely a képzésekre is vonatkozik – 2023. október napjától az örökbe fogadni szándékozó személyek tanfolyamát sem tudjuk megtartani

– olvasható az üzenetben.

A hvg.hu információi szerint a levélben szereplő beszerzési tilalomra hivatkozva ideiglenesen az egész országban leállították az állami örökbefogadó tanfolyamokat, és egyelőre azt sem tudni, hogy a felfüggesztés meddig tart. Úgy vélik, hogy ennek oka a rendelkezésre álló keret elfogyása lehet.

Mint emlékezetes, az Országgyűlés két éve döntött úgy, hogy eltörli a leendő szülők felkészítését szolgáló tanfolyam elvégzésének kötelezettségét. A kormány akkoriban több más olyan változást jelentett be, amelyekkel rövidülhet a gyermekek örökbe fogadásához szükséges idő, azonban a kötelező tanfolyam eltörlése kivétel volt.

A lap úgy tudja, hogy a tanfolyamok szüneteltetéséről szóló üzenetet azok kapták meg, akik a területi szakszolgálatokhoz jelentkeztek, állami szerv lévén ugyanis érinti őket a Belügyminisztériumnál elrendelt képzési tilalom. Ezt az értesülést több, a területen dolgozó szakember is megerősítette, és a változásokról a szociális szférában dolgozók is kaptak levelet.

Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálatot (OKGY) azt közölte, hogy az október hónaptól kezdődő, örökbefogadásra felkészítő tanfolyamok megszervezése folyamatban van.

Frissítés 

A Belügyminisztérium közleményben reagált a hírre, amit változtatás nélkül közlünk. 

Nincs változás az örökbefogadói képzések szervezésében. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat, mint az örökbefogadói képzések megszervezéséért felelős szerv 2023. szeptember 28-án téves tájékoztatást adott a területi igazgatóságai számára a képzések lebonyolításával kapcsolatban, melyet 2023. október 5-én visszavont. Az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat az örökbefogadási képzéseket változatlanul megszervezi. A téves tartalmú tájékoztatás miatt a személyes felelősségre vonás megtörtént

 – írták.